Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 9. desember 2003 kl 20.25 Brennpunkt: Det glemte problemet

Farlig førjulstid

- Å ordne opp i problemer skapt av alkohol er vår største oppgave, sier Lars Norbom, daglig leder i Natteravnene. (Foto: Bjørn Arveng)
- Å ordne opp i problemer skapt av alkohol er vår største oppgave, sier Lars Norbom, daglig leder i Natteravnene. (Foto: Bjørn Arveng)
To tredjedeler av all vold i Oslo-området er knyttet til alkohol. Ungdommer drikker dobbelt så mye alkohol som de gjorde for litt over ti år siden, og i år vil nordmenn ha det høyeste alkoholkonsumet siden 1875. I kveldens Brennpunkt møter du noen av dem som må rydde opp etter fyll og alkoholmisbruk. Vi blir med politiet, Rusmiddeletaten og Natteravnene på jobb i Oslo-natten, som er ekstra hektisk i førjulstiden.

Til tross for at misbruk av alkohol påfører samfunnet enorme problemer, er dette rusmiddelet sjelden et tema i samfunnsdebatten. – I helgene gjør vi nesten ikke annet enn å ordne opp i problemene fulle folk skaper for seg selv og andre, sier politiførstebetjent Morten Haukeland ved Sentrum politistasjon i Oslo.

ravel tid for politiet
Brennpunkt er med Haukeland på nattevakt. De mest hektiske timene er mellom klokka ett og fire om natten, når utestedene stenger og folk strømmer ut i gatene i sentrum av hovedstaden.

- Ser du på vaktjournalen vår, er det en stor overrepresentasjon av saker der enten en eller begge parter er beruset, de fleste av alkohol, sier Haukeland.

Visepolitimester Roger Andresen i Oslo sier at fyll er et stort arbeidsområde for politiet. – Vår egen statistikk viser at i omtrent to tredjedeler av alle voldsepisoder er rusmidler involvert, sier Andersen. De aller fleste er ruset på alkohol. – Vi har god kontroll i byen i helgene, men det koster oss store ressurser og mange penger, forteller han.

Folk fra alle sosiale lag
Oppsøkende tjeneste i Rusmiddeletaten i Oslo kommune har det også travelt hver helg, året rundt. Brennpunkt har vært med dem på jobb. Oppsøkende tjeneste tar seg blant annet av folk som er sterkt beruset på offentlig sted, og tilbyr hjelp til alle som har et alkoholproblem og vil ha behandling eller råd.

I arbeidet støter de på folk fra alle sosiale lag. – Problemet er økende, sier Karin Brekke i Oppsøkende tjeneste. Hennes erfaring er at det fremdeles er tabubelagt å innrømme at man har et problem med alkohol. Kollega Jan Tallaksen tilføyer at mange kan få hjelp, men at det gjelder å gripe inn før jobb og familie ryker.

- Jeg tror samfunnet vil få flere rusmisbrukere framover, sier Tallaksen. – Samtidig som vi tilegner oss en kontinental drikkemåte opprettholder vi vårt spesielle drikkemønster. Han er spesielt bekymret for ungdommens forhold til alkohol. Norsk ungdom drikker omtrent dobbelt så mye som tidlig på 90-tallet, og alkoholkonsumet har vært kraftig på vei oppover i mange år.

Overvekt av alkohol
Natteravnene har hver helg mer enn tusen personer ute på 360 steder i hele Norge. Brennpunkt har vært med daglig leder Lars Norbom ut i natten. – I mer enn åtti prosent av sakene våre er det berusede personer involvert, forteller han. De aller fleste har drukket alkohol.

Førjulstiden er travel for både politiet, Oppsøkende tjeneste og Natteravnene. Grunnen er de mange julebordene og bråket som oppstår i kjølvannet av dem. Natteravnene har gått så langt at de har laget et eget hefte med tips til folk som skal på julebord. Flere av tipsene handler om hvordan man bør forholde seg til alkohol.

Egenprodusert dokumentarprogram
Programansvarlige: Pål Aam
Redaktør: Morten Møller Warmedal
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96