Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 5. juli 2001 kl 22.30 Profil: Profil: David Hockney - en malers verden

Britisk pop-art

David Hockney - fargerik britisk kunstner.
David Hockney - fargerik britisk kunstner.
David Hockney (f. 1937) er maler, fotograf, grafiker og scenograf. Han fikk sin utdannelse ved Bradford College of Art og ved Royal College of Art i London. Han regnes som en av grunnleggerne av britisk pop-art. På 70-tallet hørte han til kretsen rundt Andy Warhol i USA.

I sine første år som kunstner var Hockney under sterk innflytelse av Dubuffet, Picasso og ikke minst R.B. Kitaj. I flere bilder brukte han elementer fra disse kunstnerne, kombinert med graffiti, tegneserier, bilder fra aviser og lignende. Bildene var ofte grotesk humoristiske eller absurde, og vanligvis var tittelen på bildet en viktig ingrediens i det kunstneriske uttrykket, for eksempel "Rense tenner", "To menn i dusjen" og "To gutter i et svømmebasseng".

Figurativt
Hockneys maleri er figurativt, og konsentrerer seg gjerne om figurer og stilleben. Et godt eksempel er en serie arbeider fra Los Angeles som viser den amerikanske middelklassedrømmen med svømmebasseng og palmer. Tross all atmosfære, blir tomheten og steriliteten ved dette livet understreket.

David Hockneys enorme suksess er ikke bare basert på hans arbeider. Hans fargerike personlighet har bidratt til at han er populær også blant folk som ikke er spesielt interessert i kunst. I programmet forteller han om hva han tenker om sitt arbeid i dag, om forholdet mellom kunst og natur, og om betydningen av musikk i en kunstnerisk prosess.

Innkjøpt dokumentar
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilde
David Hockney - fargerik britisk kunstner.