Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 29. november 2009 kl 17.30 Åpen himmel: Advent i Tempelfjorden

Adventssendinger fra Svalbard

Brefronten i Tempelfjorden er scene og bakgrunn for Åpen himmels klimagudstjeneste i NRK1, første søndag i advent klokka 1730. (Foto: Sylvi Inez Liljegren/NRK)
Brefronten i Tempelfjorden er scene og bakgrunn for Åpen himmels klimagudstjeneste i NRK1, første søndag i advent klokka 1730. (Foto: Sylvi Inez Liljegren/NRK)
Alle fire søndager i advent kommer "Åpen himmel" i NRK1 fra Svalbard. De er alle knyttet til tematikken klima og kulde.

Første søndag i advent tennes adventslyset foran den mektige Tunabreen ved Von Post i Tempelfjorden. Det er sysselmannens båt, "Nordsyssel", som tar oss med inn til breen der Svalbard-prest Leif Magne Helgesen og domprost Herborg Finnset Heiene holder klimagudstjeneste foran brefronten.

Solist Berit Meland synger oss gjennom fjorden under Tempelfjellet og inn til breen, Torbjørn Økland fra gruppa "Vamp" og en gruppe sangglade korfolk fra Longyearbyen gir stemning til gudstjenesten. Mens mørket faller og breen kalver i bakgrunnen, synges den nye Svalbardsalmen "Lengst nord i Norskehavet" og "Deilig er jorden".

Rop fra Arktis
Andre søndag i advent følges starten av oppropet "Rop fra Arktis". Dagen begynner med klimaseminar ved Universitetsstudiet i Longyearbyen, der unge og gamle møtes i dialog. Det unike samarbeidet mellom forskere og kirke maner til handling. Det haster å gjøre noe med klimaet på jorda. Særlig preger dette Arktis der smeltingen skjer dobbelt så fort som ellers på kloden. Etter fakkeltog opp til Skjæringa der den gamle kirkeklokka står, blir det sang, bønn og appeller. Så startes den store klokkestafetten mot klimamøtet i København med 12 slag.

Det er Svalbard kirke, Kirkelig utdanningssenter i nord, Universitetsstudiene på Svalbard og Norsk Polarinstitutt som står bak "Rop fra Arktis".

Is, kunst og kulde
Tredje søndag i advent møter vi Svalbard-kunstneren Olaf Storø i hans galleri i Longyearbyen. Olaf Storø er mannen som unnfanget ideen om å sende en frossen isbjørnstatue til klima-toppmøtet i København. Der skal den stå på sokkel foran Domkirken og langsomt smelte, som et taust rop fra Arktis. Olaf Storø snakker om livet som kunstner under den arktiske himmelen og hva forholdet til naturen har å si for et meningsfylt liv.

Med seg som gjester har han solisten Berit Meland og gitaristen Torbjørn Økland fra gruppa "Vamp".

Et adventsbesøk på Svalbard
Fjerde søndag i advent følger vi Svalbard kirke på adventsbesøk til Ny-Ålesund. Dette er verdens nordligste forskningsby der et 40-talls mennesker overvintrer på 79 grader nord. Etter en kort omvisning i byen, ringes det i den gamle klokka og Svalbardprest Leif Magne Helgesen inviterer til andakt. Her synges "Glade jul" på tre språk og juleevangeliet blir lest av bestyrer i Svalbard kirke, Torunn Sørensen.

Egenproduksjon ved NRK/Troms og Finnmark
Journalist og produsent: e>1, tlf 77 66 12 00/976 83 123
Prosjektleder: Helge Gudmundsen
Kontaktadresse for presse: presse@nrk.no, tlf 414 28 800
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900