Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 29. april 2005 kl 23.15 Spionene fra Cambridge

Atomkappløpet i gang

Nok en gang brenner det under føttene på Donald Maclean (Rupert Penry-Jones). (Foto: Joss Barratt, BBC)
Nok en gang brenner det under føttene på Donald Maclean (Rupert Penry-Jones). (Foto: Joss Barratt, BBC)
I siste episode av serien om Storbritannias beryktede spioner befinner vi oss på slutten av 40-tallet, tidlig under den kalde krigen. Donald Maclean er blitt sendt til Washington av sine sovjetiske oppdragsgivere under dekke av å besøke sin kone Melinda. Han ønsker sterkt å trekke seg ut av spionvirksomheten, men samtidig er han urolig over USAs forsprang i atomkappløpet.

Maclean avlegger hyppige besøk ved Atomenergibyrået i New York, der han stjeler vital informasjon som han leverer til sin nye sovjetiske kontakt, "K".

Melinda vet hva han driver med og trygler ham om å oppgi sin rolle som agent. Men selv om han helst vil ut av gamet, rettferdiggjør han sitt fortsatte dobbeltspill med at han vil hindre USA i å bli enerådende som atommakt.

CIA på sporet?
En stor trussel mot Maclean er at Angleton, nå sjef for kontraspionasjeavdelingen i det nyopprettede CIA, er tilbake – og han er meget nysgjerrig på hva Maclean har fore i USA.

Så bryter helvete løs: I 1949 sprenger Sovjet sin første atombombe - og våpenkappløpet er i gang for alvor. CIA skyr ingen midler for å finne ut hvem som har levert atomhemmeligheter til fienden, og de har svært gode spor. Det kan se ut som spillet omsider kan være over for Maclean.

I London setter Kim Philby i gang en større operasjon for å redde sin kamerat og medspion. For han vet at blir Maclean tatt, vil de alle gå med i dragsuget…

Om serien
BBC-serien "Spionene fra Cambridge" er en påkostet dramatisering om fire av historiens mest beryktede dobbeltagenter: Guy Burgess (Tom Hollander), Anthony Blunt (Samuel West), Kim Philby (Toby Stephens) og Donald Maclean (Rupert Penry-Jones).

De var intelligente og idealistiske unge menn som møttes i 1934 på universitetet i Cambridge. Alle fire tilhørte den britiske overklassen, men forentes i troen på at kommunismen var den eneste veien å gå i kampen mot fascismen. Snart var de alle tilknyttet kommunistpartiet og den sovjetiske etterretningstjenesten.

I fem episoder følger vi kvartetten gjennom 20 års spionvirksomhet. De var bundet til hverandre gjennom sine idealer og hemmeligheter, og de visste mer om hverandre enn deres ektefeller og elskere noensinne gjorde. Dessuten var de uløselig knyttet til hverandre gjennom vissheten om at dersom én falt, ville de alle være fortapt.

Britisk dramaserie (2003)
Originaltittel: Cambridge Spies
Produsert av BBC i samarbeid med Perpetual Motion Pictures
Manus: Peter Moffat
Regi: Tim Fywell
I hovedrollene: Toby Stephens, Tom Hollander, Rupert Penry-Jones og Samuel West
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51/95 10 02 99
Hjemmeside: www.bbc.co.uk/history/programmes/cambridge_spies/index.shtml


LENKER
  • www.bbc.co.uk/history/programmes/cambridge_spies/index.shtml