Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 6. februar 2010 kl 22.10 Saddams hus

Nettet snøres sammen

I 2003 invaderer amerikanske tropper Bagdad og Saddam Hussein (Yigal Naor) går i dekning i nærheten av Tikrit. Foto: HBO
I 2003 invaderer amerikanske tropper Bagdad og Saddam Hussein (Yigal Naor) går i dekning i nærheten av Tikrit. Foto: HBO
Stemningen i Bagdad er anspent, og Saddam velger å sende familien ut av landet før han selv går i dekning.

Det er mars 2003, og George Bush erklærer at "frigjøringsdagen" er nær. Saddam sender familien av gårde til Syria der de kan være trygge, og bare sønnene Uday og Qusay og barnebarnet Mustapha blir igjen i Irak.

Sønnene i skuddveksling
Saddam går i dekning i nærheten av sitt barndomshjem ved Tikrit. Mens Bagdad fylles av soldater, skjuler Saddam seg i en hytte der han spiller inn flammende appeller på bånd som sendes til ulike radiostasjoner. Saddams sønner og barnebarnet overlever ikke lenge i Bagdad. Nyhetene om deres død blir et voldsomt sjokk for Saddam, og kona Sajida er naturligvis sønderknust.

Milliondusør utloves
Når Saddam får vite at amerikanerne har utlovet en dusør på 25 millioner dollar til den som kan bringe dem til diktatoren, forstår han at nettet er i ferd med å snøre seg sammen.

Om serien
Han er en av de mest beryktede diktatorer fra vår tid. Hans påvirkning på Irak og nabolandene førte til to kriger mot USA. Til slutt ble Saddam Hussein fanget og henrettet for sine krigsforbrytelser.

Hvor kom Saddam Hussein fra? Hvordan kom han til makten? Hvem var familien og hans fortrolige som han både stolte på og bedro? Hvordan var egentlig tiden da han regjerte?

En fire timers miniserie forteller historien om hva som skjedde i kulissene i Saddams hus. Hans private verden avsløres, og vi får hele historien om diktatorens vekst og fall.

Amerikansk/Britisk miniserie fra 2008
Produsert av: BBC / HBO
Originaltittel: House of Saddam
I rollene: Yigal Naor (Saddam Hussein), Shohreh Aghdashloo (Sajida Hussein), Philip Arditti (Uday Hussein) og Mounir Margoum (Qusay Hussein).
Pressekontakt: Jade Josefine Nordahl/ 92 40 38 73 / 23 04 45 76
TV-seere bes kontakte: Publikumsservice/ 815 65 900
Publikumssevice