Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 9. juli 2007 kl 19.30 Svindleren

Bevisst utroverdig

Richard Ringheim (20) – dokumentaren om hans liv som svindler i
Richard Ringheim (20) – dokumentaren om hans liv som svindler i "Fakta på lørdag". (Foto: Piraya Film AS)
Richard Ringheim har bare så vidt gjort seg ferdig med tenårene. Han er den fødte bløffmaker, absolutt pen i tøyet og han ser opp til en verden der de virkelig store gutta styrer. Harmløst? Stikkord er bedragerisaker, hvitsnippforbrytelser, desinformasjon og sikkerhetsspørsmål.

I kveldens dokumentar tar regissør Trond Kvist ("Velkommen hjem", "Boomerang", "Junkies") oss med inn i bergenseren Richard Ringheims halsbrekkende univers. Kvist dukker også opp i dokumentaren, der han legger ut på en reise for å finne den notoriske bedrageren fra Bergen.

Treffpunkt Stockholm
Det gjør han, og Ringheim viser hvordan han lever og demonstrerer hvordan han kontrollerer sine omgivelser. Dette skjer i Stockholm. Ringheim forklarer for Kvist hvordan en bankkonto tømmes på under en time bare personnummer, kontonummer og saldo er kjent.

Ringheims frekkhet innbefatter telefonstunts som har fått store avisoppslag. Tenåringen lyktes i å drive ap med daværende statsminister Kjell Magne Bondevik, sikkerhetstjenestens sjef Steinar Karlsen og USAs ambassadør John Doyle Ong og . Nyheten om bedrageren som opptrådte som den norske statsminister og bløffet den amerikanske ambassadøren i Norge, fikk bl.a. oppslag i The New York Times.

Bløff på direkten
Dokumentaren åpner med at Ringheim ringer Oslo politikammer, presenterer seg som "politibetjent" fra Bergen og forteller at han har sett den etterlyste Richard Ringheim på Oslo S. Vaktsjefen bekrefter at Ringheim er etterlyst for en rekke grove bedragerier, og gir "politibetjenten" i oppdrag å pågripe ham. Etter denne åpningen følger svindelhistoriene som perler på en snor.

Som da han personlig dirigerte 35 bevæpnede politifolk til å aksjonere mot ikke-eksisterende terrorister på Flesland flyplass, osv. osv.

Richard Ringheim har klart å inngå en avtale med politiet på meget gunstige vilkår. Avtalen er at han har meldeplikt hos politikammeret i Stavanger. Til gjengjeld har han fått påtaleunnlatelse for rundt 95 prosent av de anmeldte forhold.

Sitt livs svindel
I dokumentaren avslører han grunnen til at han melder seg: Han trenger ro til å gjennomføre sitt livs svindel. Det dreier seg om falsk etterretningsinformasjon. Om NATO-relasjoner og om navn på Mossad-agenter som opererer utenfor Israel.

Hans spionasjeplan falt i uventet god smak hos den norske sikkerhetstjenesten.

Richard Ringheim er ikke lenger etterlyst.

Og han har byttet bransje. For som han sier med et skjevt smil: "I’m in the information business."

Dokumentaren er sendt tidligere.

Norsk dokumentar (2005)
Originaltittel: Svindleren
Produsert av: Piraya Film i samproduksjon med NRK
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57