Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 25. juli 2003 kl 16.15 Norske filmminner: Jentespranget

Ingerid Vardund strålende som Lina

Ingerid Vardund har hovedrollen i filmatiseringen av Sigbjørn Hølmebakks roman
Ingerid Vardund har hovedrollen i filmatiseringen av Sigbjørn Hølmebakks roman "Jentespranget" – her sammen med Roy Bjørnstad. (Foto: Egmont)
Ingrid Vardund har hovedrollen i "Jentespranget" der hun spiller gårdsjenta Lina som sliter med å få endene til å møtes. En dag dukker hennes barndomsvenn opp etter 20 år i utlendighet, og Linas følelser våkner.

Handlingen utspiller seg i en avfolket fjordarm i Vest-Agder tidlig på 1900-tallet, der gårdsjenta Lina (Ingerid Vardund) gjør mannsarbeid og sliter med å livnære sine gamle foreldre. Ingen tenker på henne som kvinne, så da Gilbert (Roy Bjørnstad) vender tilbake til hjembygda etter å ha mislykkes i USA, våkner Linas følelser for barndomsvennen som utvandret for 20 år siden. Hva kan to mennesker av så forskjellig støpning – han desillusjonert og hun viljesterk – gi hverandre?

En sterk, en svak
Fortidens skygger hviler over den forlatte hjemgården til Gilbert. Stedet rommer mye hat og uhygge fra hans oppvekst, som var preget av motsetningene mellom en maktsyk mor og en udugelig far.

På den andre siden av heia bor den yngre Elisabeth (Eva von Hanno), en svak og uskyldsfull pike. Gilbert tiltrekkes av henne, men det blir mest med dagdrømmerier. Og skulle Gilbert realisere sine drømmer om Elisabeth, står Lina i veien. Gilbert føler seg frastøtt og skremt av Lina, samtidig som han blir erotisk tiltrukket i sin ensomme tilværelse.

Norsk spillefilm fra 1973
Regi: Knud Leif Thomsen
I hovedrollene: Ingerid Vardund, Roy Bjørnstad, Per Christensen, Eva von Hanno
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57