Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 2. juni 2008 kl 20.10 En reise i vannets historie: Kraft, kaos og kanaler

Voldsomme krefter

Denne lille kinesiske jenta sitter på en trapp i landsbyen som lå 151 meter over vannstanden i elva Yangtze. Nå er hele landsbyen dekket av vann. (Foto: Anders Leines)
Denne lille kinesiske jenta sitter på en trapp i landsbyen som lå 151 meter over vannstanden i elva Yangtze. Nå er hele landsbyen dekket av vann. (Foto: Anders Leines)
I kveld får seerne bli med på en båttur ned Kinas store elv Yangtze, og til byggingen av verdens største demning - en demning som da den ble offisielt åpnet 1. juni 2003, oversvømmet tusener av landsbyer.

Reisen går videre til den lengste kanalen som noensinne er bygd, Keiserkanalen. Den er over 1800 kilometer lang. Rundt to millioner mennesker døde under arbeidet med kanalen.
Vi får også utforske det idylliske britiske kanalsystemet og «kanalgalskapen» i England.

Fra kanalene i England reiser vi videre til Ankor Wat i Kambodsja, verdens største religiøse bygningsverk og sentrum i en sivilisasjon som nådde sitt høydepunkt for nesten tusen år siden.

Programmet skildrer til slutt "vannlandet" Norge, med dets iskatedraler, rørgater, fosser og fascinerte turister.

Om serien
"En reise i vannets historie" er en storslått dokumentar om vannets rolle i historien. Serien består av fire programmer og har originale innslag fra rundt 20 land over hele verden. Filmen gir en solid, bred og original fremstilling av vannets verdenshistoriske rolle. Seere i over 100 land har sett serien som blant annet er solgt til National Geographic og Discovery Channel.

Serien er laget i samarbeid mellom NRK Hordaland og Universitetet i Bergen. Universitetet i Bergen har nylig gitt ut en video/dvd-versjon på åtte språk. (kinesisk, apansk, arabisk, fransk, spansk, portugisisk, engelsk, rabisk og norsk) som brukes i universitets- og høyskoleundervisning rundt om i verden.

Programleder og manusforfatter Terje Tvedt har mottatt flere priser for sitt arbeid med serien som vant hovedprisen ved en dokumentarfilmfestival i Paris i 1999 i konkurranse med 400 andre filmer.

Programmet er sendt tidligere

Dokumentarserie i fire deler fra NRK Hordaland
Samarbeidsprosjekt med Universitetet i Bergen
Regissør og prosjektleder: Terje Dale
Manusforfatter og programleder: Terje Tvedt
Foto: Anders Leines
Pressekontakt Anna-Marie Normann, 23 04 78 53 / 98 48 02 78