Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 7. juni 2007 kl 22.35 Gjøken

Svart komedie fra krigen

Veiko (Ville Haapasalo) og Ivan (Viktor Bychkov) havner hos samekvinnen Anni (Anni-Kristina Jusso) (Foto: CTB Film Company)
Veiko (Ville Haapasalo) og Ivan (Viktor Bychkov) havner hos samekvinnen Anni (Anni-Kristina Jusso) (Foto: CTB Film Company)
Den russiske regissøren Aleksandr Rogosjkin tar oss inn i et for de fleste ukjent terreng både fysisk og mentalt. Hans eventyr er lagt til høsten 1944 og grenseområdene mellom Russland og Finland, der russerne er i ferd med å beseire fienden.

Men han viser ingen blodige slag. I stedet lar han en finsk og en russisk soldat havne sammen hos en enslig samekvinne.

Veiko bryter seg løs fra lenkene tyskerne har lagt ham i ute på vidda, og havner tilfeldig hos Anni. Kartusov er utstøtt av sine egne og blir beskutt, men reddes av Anni. Soldatene er engstelige for hverandre og betatt av henne. Hun har levd alene i fire år, har evnen til å lege og er slett ikke uinteressert i menn. Alle snakker de forskjellige språk.

Om filmen
Rogosjkin tar seg god tid til å presentere sine figurer. Han lar mye av komikken ligge i språkforvirringen, og byr på underfundig, lavmælt humor. Mest av alt handler "Gjøken" om nødvendigheten av forståelse, toleranse og medmenneskelighet på tvers av grenser.

Filmen vant publikumsprisen på filmfestivalen i Tromsø i 2003, og den har også vunnet en rekke priser i Moskva.

Filmen er sendt tidligere.

Russisk drama (2002)
Originaltittel: "Kukushka"
Med Ville Haapasalo (Veiko), Anni-Kristina Jusso (Anni) og Viktor Bychkov (Ivan)
Regi: Aleksandr Rogosjkin
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78