Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 17. februar 2004 kl 19.55 Myter

Kraftpatriotene

Programleder Tore Skoglund og ekspert på bergenske myter, professor Frank Aarebrot (Foto: Frank Ludvigsen)
Programleder Tore Skoglund og ekspert på bergenske myter, professor Frank Aarebrot (Foto: Frank Ludvigsen)
Det er i Bergen man finner de største kraftpatriotene. Etter å ha møtt panelet som deltar i kveldens debatt om myter, er det ingen tvil om det. Bergenserne skryter uhemmet av alle sine fortreffeligheter, og byen kan godt være verdens navle.

Det er forfatteren Erling Gjelsvik, skuespilleren og regissøren Arne Lindtner Næss og gullsmeden Tom Tumyr som sitter i tiltaleboksen hos Tore Skoglund denne gangen. For å kverulere og analysere er professor Frank Aarebrot innkalt.

- Bergenseren er stor i kjeften og selvgod, hevder programlederen. – Hva så? svarer panelet. - Vi er her for å bekrefte myten.

Og bekrefte myten gjør de med ekte bergensk begeistring og entusiasme. For bergenserne elsker byen sin, og uten blygsel trekker de fram at enhver nordmann som har drevet det til noe her i verden, kan spores tilbake til Bergen på en eller annen måte. Bergens storhet kommer også av beliggenheten mellom sju staute fjell, og at byen alltid har hatt en åpen dør mot Europa.

Bergen fikk bystatus i 1070, og var deretter landets hovedstad i godt og vel 200 år. Byen er altså gammel og ærverdig. Skribenten Alf H. Madsen har sagt det bergenserne føler: - Bergen har vært en kulturby fra lenge før verden ble skapt.

Og musikalarrangøren Daniel Bohr vant bergensernes hjerter på denne måten: - Når det bergenske publikum reiser seg, reiser hele verden seg.

Og en kan komme til å tro at det faktisk er slik, når en hører hva bergenserne presterer i "Myter".

Om serien
Etter 250 programmer med "Du skal høre mye" er Tore Skoglund på lufta med en ny serie. "Myter" belyser på en humoristisk og uhøytidelig måte mytene om folk i de forskjellige landsdelene i Norge. Gjestene er også av det humoristiske slaget, og en ekspert på folketypen er til stede i hvert program.

Ordet myte kommer fra det greske ordet "mythos", og betyr muntlig fortelling. Mytene er mange, de er gamle og de kan være usanne. Myter knytter seg både til hendinger og folk, og det er mytene om typiske karaktertrekk hos en bestemt gruppe mennesker Tore Skoglunds nye serie tar for seg.

Egenprodusert underholdning fra NRK Program Riks, Tromsø
Programleder: Tore Skoglund, tlf: 91 30 11 47
Prosjektleder: Anne Mari Svendsen, tlf: 77 66 12 63
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83