Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 24. januar 2005 kl 23.55 Inspektør Morse

Morse, mord og opera

Inspektør Morse blir blandet inn i mordet på en god venninne. (Foto: Carlton International)
Inspektør Morse blir blandet inn i mordet på en god venninne. (Foto: Carlton International)
I kveld er handlingen igjen lagt til den engelske universitetsbyen Oxford. Inspektør Morse kommer i en utsatt posisjon når en kvinnelig bekjent blir myrdet. Han havner nemlig selv som mistenkt i saken.

Opera er en av inspektør Morses foretrukne former for underholdning. Og hans gode venninne Beryl Newsome har ikke bare samme interesse som Morse, hun deltar også i en lokal amatøroppsetning av Mozarts "Tryllefløyten".

På generalprøven for forestillingen blir Beryl brutalt tatt av dage med kniv. Inspektør Morse blir nødt til å foreta sin egen etterforskning for komme til bunns i saken.

Etterlatte episoder
Som kjent døde den populære skuespilleren John Thaw, hovedrolleinnehaver i serien om inspektør Morse, i februar 2002.

Den engelske forfatteren Colin Dexter som har skrevet bøkene om inspektør Morse, tok bortgangen av sine gode venn John Thaw svært tungt: "Han hadde et enormt talent. Han elsket sitt arbeid. Han brydde seg aldri om hvor mange ganger de måtte ta en scene," uttalte Dexter til avisene ved vennens død.

Clive Jones, direktør for Carlton TV som har laget serien om inspektør Morse, sa ved samme anledning: "Han var en av sin generasjons store skuespillere."

Om serien
Inspektør Morse (John Thaw) er en håpløs romantiker med sterk lidenskap for ekte øl, vanskelige kryssord og klassisk musikk. Han er svak for kvinner og ikke særlig tøff når det gjelder lik. Likevel har han sterk intuisjon når det gjelder mennesker, noe som gjør ham til en fremragende drapsetterforsker.

Inspektør Morses partner, betjent Lewis (Kevin Whatley), er praktisk og jordnær, og har et øye for detaljer som har hjulpet Morse ut av vanskelige situasjoner mer enn en gang. De to utfyller de hverandre.

Historiene om inspektør Morse er blitt en av verdens mest populære detektivserier. Serien er vist i over 200 land og har tiltrukket seg et publikum på over 750 millioner seere. Kritikerne slutter ikke å rose den sympatiske etterforskeren opp i skyene.

Britisk krimserie
Originaltittel: Inspector Morse – "Masonic Mysteries"
I rollene: John Thaw, Kevin Whatley, Patrick Troughton, Gemma Jones og James Laurenson
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57