Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 25. august 2001 kl 23.55 Nattkino: Nattkino: Tirsdager med Morrie

Tid til å leve

Jack Lemmon spiller den pensjonerte universitetsprofessoren Morrie som får besøk av en  tidligere elev, Mitch (Hank Azaria). (Foto: Carlton America
Jack Lemmon spiller den pensjonerte universitetsprofessoren Morrie som får besøk av en tidligere elev, Mitch (Hank Azaria). (Foto: Carlton America
Den pensjonerte universitetsprofessoren Morries timeglass renner ut. Det gjenstår bare en siste forelesning, en forelesning han må holde for sin tidligere elev Mitch - en travel reporter og talk show-vert som ikke har tid til å leve.

Mitch (Hank Azaria) får tilfeldigvis se sin favorittprofessor fra studentdagene (Jack Lemmon) på tv, og han får hakeslepp når han hører professoren utbre seg om viktigheten av å leve livet fullt ut, og om ”den siste, store lærdommen”. Morrie vet nemlig at han snart kommer til å dø.

Hva så med Mitch som nesten ikke har tid til noe? Ikke til seg selv, ikke til sine egentlige interesser og knapt nok til kjæresten Janine. Hun på sin side har også kastet seg inn i karrière-jaget, som sangerinne.

Forelesninger om livet
Fra nå og hver tirsdager fremover setter Mitch seg på flyet og reiser til en annen kant av landet for å oppsøke Morrie. Møtene utvikler seg etter hvert til å bli en forelesningsrekke om livet som Mitch ikke kan være foruten. Noen måneder senere varsler fjernsynsselskapet som han arbeider for, at de vurderer å si ham opp om han fortsetter å være borte på tirsdagene. Skal han velge jobben eller tirsdagene med Morrie?

Snart har Mitch også dratt forloveden Janine inn i sitt nye livsprosjekt, og en dag sitter de to sammen på flyet på vei til Morrie.

Livsfilosofi
”Tirsdager med Morrie” er effektiv livsfilosofi i et nøtteskall. Vel anvendt tid for dagens travle mennesker!

Skuespilleren Jack Lemmon, som gikk bort tidligere i år, gjør en storartet tolkning i rollen som den døende universitetsprofessoren.


Amerikansk spillefilm fra 1999
Originaltittel: Tuesdays with Morrie
Regi: Mich Jackson
I rollene: Jack Lemmon, Hank Azaria og Wendy Monitz.
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57

Bilder
1Jack Lemmon spiller den pensjonerte universitetsprofessoren Morrie som får besøk av en tidligere elev, Mitch (Hank Azaria). (Foto: Carlton America)
2 Universitetsprofessor Morrie (Jack Lemmon) vet han skal dø, og holder sin siste forelesning om ”den siste, store lærdommen”. (Foto: Carlton America)
3 Professor Morrie (Jack Lemmon) får uventet besøk av sin tidligere elev Mitch (Hank Azaria) og kjæresten Janine. (Foto: Carlton America)