Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 13. februar 2005 kl 20.15 Ekstreme dyr

Steve Leonard koser seg med delfinene (Foto: Steve Leonard)
Steve Leonard koser seg med delfinene (Foto: Steve Leonard)
Steve Leonard går ned i dypet – under jorden og under vannet. Iført oksygenmaske entrer han en hule hvor gulvet er dekket med millioner av kakerlakker og taket glitrer av millioner flaggermus-øyne. Han beveger seg også i høyden og kaster seg ut i en paraglider fra en fjelltopp i Himalaya for å finne ut hvorfor gribber flyr så høyt.

Steve smyger seg ned en klaustrofobisk hulegang for å lete etter verdens mest ekstreme huleboer, punggrevlingen. Han slår seg også sammen med Tanya Streeter, verdensrekordholder i fridykking, for å komme ned til dypet hvor delfinene fins.

– Men det er ikke alt der nede som er like vennlig som delfinene, sier Steve. En kveld, utenfor kysten av Mexico, dykket han dypere enn han noen gang hadde gjort. Der fikk han et ublidt møte med dypets terrorist nummer én: en seks fot lang, tiarmet blekksprut.

Opp i høyden
Steve kaster seg ut i en paraglider fra en fjelltopp i Himalaya, til fuglenes forskrekkelse – og nysgjerrighet. Det siste gjelder særlig lemurene. Disse halvapene er kjent for sine enorme svevende hopp fra tre til tre.

I Rwanda utsetter Steve seg for stor risiko når han må dra av gårde på en fire timers tur gjennom tett jungel for å komme opp i fjellene. Han håper å få et glimt av fjellgorillaene, apene som lever i størst høyde. – Det er mindre enn 800 fjellgorillaer igjen i vill tilstand, så jeg var fantastisk heldig som fikk se dem, sier Steve Leonard.

Barhodede gjess drar over Himalaya og er blitt sett over toppen av Mount Everest, et sted hvor Steve og andre hadde måttet trenge ren oksygen for å overleve. Det er bare varmen fra vingemusklene som hindrer dem i å fryse i hjel.

Om serien
I tre programmer, produsert av BBC, drar Steve Leonard på en utrolig reise rundt i verden. Han skal observere hvilke metoder dyr tar i bruk for å overleve i de mest ugjestmidle områdene på jorden. Kulde, hete, aggresjon, sterkt press, høyde og utrolig lange reiseruter er noe av det dyr, og også reporteren, utsetter seg for.

Steve Leonard er veterinær, i likhet med både faren og to eldre brødre, og det var også denne bakgrunnen som brakte ham inn i fjernsynet. BBC begynte med å lage et innslag fra veterinærstudentenes avgangsklasse, noe som etter hvert ble til serien "Vets School", hvor Steve Leonard gjorde stor suksess. Deretter ble det flere programmer sammen med norske Trude Moestue og hennes "Veterinærene"-serier.

Britisk naturdokumentar (2002)
Original tittel: "Extreme Animals"
Produsert av BBC/Animal Planet
Programleder: Steve Leonard
Regi: Martin Hughes, Marielle Wyse, Simon Bell, Tom Hugh-Jones
Pressekontakt: Inger Larsen , tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78