Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 21. oktober 2002 kl 22.30 Safari - i kunst og omegn

Sterke kvinner og stor kunst

Reporter Thor Oreld reiser til London for å se dokumentar om sterke kvinner. (Foto: NRK-foto: Ole Kaland)
Reporter Thor Oreld reiser til London for å se dokumentar om sterke kvinner. (Foto: NRK-foto: Ole Kaland)
Den virkelige verdens kvinnelige helter, steintrommer, dukkefilm, et malt eple og stor kunst på en liten øy i Hellas er temaene for ”Safari” i kveld.

Den engelske dokumentarfilmregissøren Kim Longinotto lager svært tøffe, men likevel varme og personlige filmer om den ”virkelige” verdens kvinnelige helter. I den nyeste filmen møter vi blant annet en gruppe jenter fra landsbygda i Kenya som saksøker sine egne foreldre for å unngå omskjæring med tvang. Filmen har verdenspremiere onsdag 23. oktober i Sheffield, men ”Safari” og reporter Thor Oreld har allerede sett den sammen med regissøren i London.

Steintromme – uten ord, men med lyd
Slit, svette og lyden av en hammer som slår mot larvikitt er stikkordene når billedhogger Axel Wolf lager en steintromme. Reporter Ninja Benneche fulgte prosessen uten at et ord ble sagt, men stumfilm ble det ikke!

Dukkefilm med store lepper
De kaller seg ”kebbevennene”, og har fått i oppdrag av reporter Charlotte Thiis-Evensen å kommentere ”kulturjournalisten”. Det valgte de å gjøre gjennom en selvlaget dukkefilm, der røde abnorme lepper spiller hovedrollen.

God og dårlig smak>
Maler Hilde Vemren er opptatt av hva som regnes som god og dårlig smak innenfor sitt eget kunstuttrykk. Selv maler hun mest stilleben, og keramiske vaser går igjen som motiv. Vasene har hun selv designet og produsert på Porsgrunn Porselenfabrikk. Men da ”Safari” og reporter Pål Bang-Hansen besøkte henne i Oslo, malte hun et eple.

Stort museum på liten øy
Reporter Arild Jonsjord reiser til Hellas for å fortelle historien om hvordan en rik gresk skipsreder skjenker en kunstskatt av de sjeldne til sin egen barndomsøy. Skatten ligger på øya Andros, og har blitt Hellas viktigste museum for moderne kunst

Om Safari
Safari fortsetter som eneste kulturprogram i sitt slag på NRK1. De selvstendige reporterne skal lose seerne trygt gjennom kulturjungelen, enten det er i vårt eget land, eller i mer eksotiske farvann. Fortsatt satses det globalt, med videoreportere med hele verden som sitt virkefelt. Slik blir Safari en spennende og fargerik reise i litteratur, bildekunst, musikk, teater, dans og design.

I høst tar også Safari-journalist Charlotte Thiis-Evensen seerne med på en helt ny serie portretter – kalt ”Dominans”. Syv ulike samtidskunstnere kommenterer ”kulturjournalisten”, hver på sin helt spesielle måte. Resultatet vil bli utstilt på Fotogalleriet i Oslo i desember. Og hvor finner vi Charlotte Thiis-Evensen? Midt i kunstverket!

Egenprodusert kulturmagasin
Prosjektleder: Pål Sommer-Erichson
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf: 23 04 86 96