Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 22. oktober 2006 kl 11.50 Casablanca

Filmen over alle filmer

Ingrid Bergman og Humphrey Bogart i filmen som inneholder alt fra Hollywoods melodramatiske gullalder,
Ingrid Bergman og Humphrey Bogart i filmen som inneholder alt fra Hollywoods melodramatiske gullalder, "Casablanca" (Foto: Warner Bros)
"Casablanca" er blitt kåret til "tidenes største". Det er en fortelling om den umulige kjærligheten, og er for mange blitt selve kjærlighetshistorien med stor K. Vi møter Humphrey Bogart og Ingrid Bergman i uforglemmelig samspill.

Handlingen foregår under andre verdenskrig i det krigsherjede Casablanca. Ilse, en norsk motstandskvinne, kommer til Rick’s kafé for å skaffe seg pass. Hun har tidligere vært elskerinnen til nattklubbeieren Rick, og hun ankommer Marokko med sin nåværende mann Victor. De er på flukt fra nazistene. Ricks kafé er blitt et samlingssted for folk som rømmer fra nazistene, og som håper å komme seg over til Amerika.

I møte med sin gamle kjærlighet blir Rick konfrontert med fortiden. Det oppstår ny spenning mellom ham og Ilse, men også usikkerhet og tvil. Skal Ilse la Victor reise til Amerika, og selv bli i Casablanca nå som kjærligheten til Rick har blomstret opp igjen?

Om filmen
Filmen har et nærmest magisk preg over seg. Svart-hvitt bildene skaper en atmosfære som er helt unik i filmhistorien, og samtidig gir de et fint tidsbilde.

Musikken, intrigen, replikkene og ikke minst sluttscenen har vært med på å gjøre Casablanca til en av tidenes desidert mest populære filmer. Replikker som "Play it again, Sam" har bidratt til å gi filmen dens kultstatus. Det ble også navnet på en film av Woody Allen nesten førti år senere – en film full av referanser til Casablanca.

"Casablanca" inneholder alt fra Hollywoods melodramatiske gullalder, og den ble i 1943 belønnet med de tre gjeveste Oscar-statuettene: beste film, beste regissør og beste manus.

Amerikansk drama (1942)
Originaltittel: "Casablanca"
Med Humphrey Bogart, Ingrid Bergman, Paul Henreid, Claude Rains og Conrad Veldt.
Regi: Michael Curtiz
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78