Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 20. oktober 2009 kl 22.30 Bokprogrammet: Biografier

Å skrive et liv

Tore Rem har skrevet den nye biografien om Jens Bjørneboe. (Foto: NRK)
Tore Rem har skrevet den nye biografien om Jens Bjørneboe. (Foto: NRK)
-Å fange et menneskes personlighet er like lett som å berøre regnbuen, har Virginia Woolf sagt. Om det er det biografene ønsker å få til, er en annen sak. Bokprogrammet presenterer tre svært ulike biografier i dette programmet.

Tore Rems biografi om Bjørneboe har fått enorm oppmerksomhet denne høsten. Det finnes allerede en biografi om ham, men det synes som om markedet er umettelig når det gjelder Bjørneboe. Hvorfor velger Tore Rem å skrive en ny? Er det slik at vi egentlig helst vil lese om det vi allerede vet noe om?

Anna Elisabeth Westerlund
Norges mest kjente, synske person får sin biografi skrevet av professor Bente Alver som har forsket på "kloke mennesker" gjennom tidene. Anna Elisabeth Westerlund donerte hjernen sin til forskning. Bokprogrammet leter etter den synske delen sammen med Inge Morild ved Haukeland Sykehus. Han er en av dem som tror på Anna Elisabeth Westerlunds synske evner. Det gjorde også politiet som brukte henne til å finne forsvunne personer.

Madame de Pompadour
Svenske Herman Lindqvist er en av vår tids store biografer. Han omtaler seg selv som folkeskolelærer med en klar ide om å gjøre fortiden mere kjent for hvermansen. Dette har han klart gjennom sine store fortellinger om f eks. Napoleon eller Jean Bernadotte/Karl Johan. Nå har han grepet fatt i en dame – Madame de Pompadour, en av Frankrikes virkelig store døtre. Lindqvist levendegjør sin franske kvinne så intenst at man kan mistenke ham for å være forelsket i sin hovedperson.

I tillegg møter vi Anne Grete Preus, en NRK-sjef som har møtt, og tror på, Anna Elisabeth Westerlunds evner som synsk, og Marianne Egeland som er kritisk til tanken på at man kan fange et menneskes personlighet mellom to permer.

Egenproduksjon, NRK Marienlyst
Programleder: Hans Olav Brenner,
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt: Sidsel Mundal, 414 52 326 / 23 04 92 82
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900