Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 12. juli 2004 kl 19.30 Villdyr og villmark

Å leve blant isbjørner


Arne Nævra fortsetter sitt lange opphold blant isbjørnene på Wrangeløya i russisk Arktis. Når isen endelig kommer drivende og oppsluker øya, kan de værfaste bjørnene komme ut i sitt egentlige miljø igjen for å jakte sel. Men hva med den lille isbjørnungen som har holdt til rundt hytta?

Flere ganger kommer isbjørnene faretruende nær. Noen av dem er utmagret etter sitt lange, ufrivillige opphold på øya etter at isen forsvant for en måned siden. Da må Arne bruke kjeppen han har med seg for å markere styrke. I lommen har han pepperspray, som siste utvei.

Den morløse isbjørnungen har stadig kommet på besøk, høyst sannsynlig på grunn av de gode matluktene som siver ut fra matboden i gangen. Her er det nemlig reinkjøtt til folk og hund. Den ti måneder gamle ungen har ikke store sjansene for å overleve på egen hånd. Arne og Nikita må ta et valg: Skal de gi ungen noe å ete?

En annen liten skapning har fått på seg hvit vinterpels, nemlig fjellreven. Mens denne arten er direkte truet og i ferd med å forsvinne fra norsk fauna, er det rikelig av dem her. Senhøstes kommer mange fjellrever fra tundraen lenger inne, og ned til kysten. Her kan de finne sjødyr som er skylt i land, og de kan snyltespore på isbjørnene, og finne rester etter selfangst.

Om serien
I sommer blir det gjensyn med "Villdyr og villmark", en storslått serie fra naturfotografen Arne Nævras hånd. – En blanding av adventure og klassisk naturfilm, sier Nævra. - Jeg prøver å formidle den entusiasmen jeg har når jeg møter alt fra isbjørner til fjellgorillaer på kloss hold.

I serien skal vi blant annet til russiske villmarker. I de to første programmene besøker vi Kamtsjatkas eventyrlandskap, med urørt natur, varme kilder og vulkantopper. Dyret som Arne Nævra har avtalt møte med her, er den russiske brunbjørnen.

Vi får også oppleve oppsiktsvekkende scener med Nævra, sammen med en russisk forsker som lever blant flere titalls isbjørner på en øy i Russisk Arktis.

Senere tar Nævra oss med til stevnemøte med fjellgorillaene i Ruanda, tigeren i India, orangutangen på Borneo og til sist kjempeelgen i Alaska.

Dokumentarserie produsert for Naturredaksjonen, Faktaavdelingen
Programansvarlig: Arne Nævra, tlf. 32 85 44 40 / 99 25 37 38, naevra@online.no
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83