Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 2. juni 2003 kl 21.30 Dok1: Infiltrering av Al Qaida i Frankrike

På jobb med Al Qaida

Mohamed Sifaoui (t.v.) og Seddik Chettab har laget dokumentaren
Mohamed Sifaoui (t.v.) og Seddik Chettab har laget dokumentaren "Infiltrering av Al Qaida i Frankrike". (Foto: Productions Tony Comiti)
Hvordan arbeider terrorist-organisasjonen Al Qaida i vår del av verden? I kveldens dokumentar følger vi den algeriske journalisten Mohamed Sifaoui som har lykkes i å infiltrere organisasjonen. Blant annet får han adgang til terror-celler i Paris, London og Madrid. I smug filmer han sine møter med lederne.

Mohamed Sifaoui eksisterer ikke lenger i dag, verken som navn eller person. Den algeriske journalisten risikerte livet for å komme på innsiden av den fryktede terroristorganisasjonen. Nå er han gitt ny identitet av franske myndigheter. Livvakter følger ham overalt.

På innsiden
Før han kom til Paris, opplevde Mohamed at 40 av hans journalistkolleger ble drept da terrorister bombet avishuset han arbeidet i. Han hadde derfor ingen skrupler med å henge seg på en tidligere klassekamerat og Al Qaida-medlem fra Algerie da han støtte på ham i Paris. Det er denne klassekameraten som blir inngangsnøkkelen til terroristorganisasjonen for Mohamed Sifaoui.

Mohamed utgir seg for å være islamsk fundamentalist og en tilhenger av Bin Ladens teorier. Snart vinner han kameratens tillit og innpass i nettverket til organisasjonen. De verver Mohamed, han skal drive propaganda- og etterretningsvirksomhet. De vil også ha ham til å lage en oversikt over mulige terrormål.

Skjult kamera
Mohamed opererer med skjult kamera og gir i dokumentaren et enestående innblikk i terrornettverket. Oppdraget bringer ham til en rekke moskéer i Paris, til London der han har møter med flere ledere innen nettverket, og til Madrid der han er i kontakt med en gruppe som lager falske dokumenter, kredittkort og annet som Al Qaidas agenter bruker.

Angrep mot Frankrike
I opptakene Mohamed Sifaoui gjør, diskuterer terroristene konkrete planer om angrep mot mål i Frankrike. Et annet tema som berøres, er propaganda rettet mot ungdommen. Det er propaganda som skal fremme ekstreme dogmer, som f.eks. hellig krig (jihad).

Bin Ladens rekrutter
En av dem Mohamed møter, har vært med å trene opp unge menn som ble sendt til Afghanistan. De samme personene er senere funnet og tatt til fange på Bin Ladens gjemmesteder i Afghanistan. Andre av dem er identifisert blant fangene på USAs militærbase i Guantanamo på Cuba.

Innkjøpt program fra api distribution
Regi: Mohamed Sifaoui og Seddik Chettab
Produksjon: Productions Tony Comiti
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57