Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 1. februar 2003 kl 20.10 Profil: Filmen "The Misfits" bak kullissene

Minner fra Monroes siste film

Marilyn Monroe under innspillingen av
Marilyn Monroe under innspillingen av "The Misfits" sommeren 1960. (Foto: Eve Arnold)
”The Misfits” ble laget i 1960, regissert av John Huston, skrevet av Arthur Miller og produsert av Frank Taylor. Skuespillerlisten inneholdt legendariske navn: Marilyn Monroe, Clark Gable, Montgomery Clift, Eli Wallach, Thelma Ritter og Kevin McCarthy som spilte en liten rolle som Marilyn Monroes ektemann. ”The Misfits” skulle bli Marilyn Monroes og Clark Gables siste film.

Denne dokumentaren, eller bakomfilmen om man vil, forteller historien om Arthur Millers utvikling av karakterene, en reise gjennom prosessen, blandet med historier og minner fra de overlevende medlemmene blant skuespillere og produksjonsfolk. Navnet ”The Misfits” (De utilpassede) er ikke bare tittelen på en film, det beskriver også en gruppe mennesker: skuespillere, forfatteren, regissøren og produsenten, et sted og en tid.

Verdens beste fotografer
Alle var utilpasset på hver sin måte, en individualistisk, plaget og uregjerlig konstellasjon av personligheter og rykter. For å fange opp dette ble det anerkjente fotobyrået Magnum gitt eksklusive rettigheter til å dokumentere alt bak kamera med stillbilder. Ni av verdens mest berømte fotografer delte på oppgaven, og de tok noen av de mest fantastiske stillbildene som noen gang er tatt på et filmset. Fotografene var Henri Cartier-Bresson, Inge Morath, Dennis Stock, Eve Arnold, Elliott Erwitt, Bruce Davidson, Erich Hartmann, Ernst Haas og Cornell Capa. Deres bilder opptrer flittig i programmet, sammen med levende arkivopptak som aldri er sett før.

Dokumentaren er full av førstehånds fortellinger fra folk som var tilstede under innspillingen. 40 år har sløret noen minner og skjerpet andre, men historien er fortsatt både beundringsverdig og svært moderne.

Spillefilmen ”The Misfits – Uten feste” ble vist på NRK2 tirsdag denne uken.

Amerikansk dokumentar
Originaltittel ”Making The Misfits”
Pressekontakt Inger Larsen, tlf 23 04 74 83