Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 25. januar 2006 kl 22.30 Migrapolis: Drikk og bli norsk

Norsk drikkekultur – barbarisk?

Franske Stephanie ble sjokkert over norsk drikkekultur da hun først kom til Norge   (Foto: NRK)
Franske Stephanie ble sjokkert over norsk drikkekultur da hun først kom til Norge (Foto: NRK)
Franske Stephanie var avholdsmenneske da hun kom til Norge. Her møtte hun en drikkekultur som lignet mer på viking- og barbarkulturen enn hun kunne forestille seg. Stephanie opplever at det er mer akseptert blant nordmenn å være skikkelig full en gang i uken, enn å ta et glass vin om dagen for å føle seg vel.

Møtet med fulle mennesker på julebord fikk henne først til å tenke at "slik må jeg aldri bli". Etter hvert ønsket hun likevel selv å ta større del i det sosiale liv hvor også alkohol hører med.
- Jeg ville være med i en sammenheng der du oppfører deg som andre. Hvis det at jeg blir full gjør meg mer folkelig, så gjerne det.

Alkohol kan være positivt
Idol-dommer Tor Milde mener det å nyte alkohol er en naturlig del av den vest-europeiske kulturen. Han mener også at effekten av alkohol kan være et gunstig hjelpemiddel for mange reserverte nordmenn til å bli mer åpne. Men folk er forskjellige. – Det er mange myter her, tror jeg. Vi kan ikke generalisere - verken den ene eller den andre veien. Noen av oss er mer sosiale enn andre, har lettere for å komme i kontakt med andre. For noen faller det veldig naturlig å være det, da har ikke alkoholen noen berettigelse.

Religiøst betinget avhold
For mange assosieres studietiden med fyll og moro. Slik er det ikke for medisinstudenten Osman. Som muslim har han tatt et prinsipielt standpunkt om ikke å nyte alkohol. Men han har selvsagt ikke valgt bort det å ha det moro, og han og kameratene har mange artige, alkoholfrie guttekvelder. – Det stiller strengere krav til humoren vår også da. Fulle folk ler jo av mye rart, mens vi må ha litt bedre humor!

Egenprodusert flerkulturelt magasin fra NRK Østlandssendingen
Prosjektleder: Marianne Mikkelsen, tlf: 91 54 06 26
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78