Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 3. april 2006 kl 21.30 Niern: Ride with the Devil

Drama fra den amerikanske borgerkrigen

De fire vennene Jake Roedel (Tobey Maguire), Sue Lee (Jewel Kilcher), Jack Bull Chiles (Skeet Ulrich) og Daniel Holt (Jeffrey Wright).
De fire vennene Jake Roedel (Tobey Maguire), Sue Lee (Jewel Kilcher), Jack Bull Chiles (Skeet Ulrich) og Daniel Holt (Jeffrey Wright).
"Ride with the Devil" tar oss med til borgerkrigens Amerika, og er historien om en ung Missouri-gutt og hans geriljabande som blir involvert i de blodige detaljene som fant sted på grensen mellom Kansas og Missouri.

Nordstatene, som ville frigjøre slavene, hadde sine "Jayhawkere", sørstatene sine "Bushwhackere". På begge sider av konflikten besto disse udisiplinerte bandene stort sett av unge menn, ofte barn helt ned i 12-årsalderen, som avbrøt sin oppvekst på farmen til fordel for blodig krig.

Vi følger den tyske immigrantsønnen Jake Roedel og hans barndomsvenn Jack Bull Chiles, sammen med den frigitte slaven Daniel Holt og hans venn George Clyde. De fire er en del av en større gruppe "Bushwhackere", som fører en nådeløs krig mot sine fiender, det være seg naboer og tidligere venner eller rivaliserende bander og nordstatssoldater. Men etter hvert som geriljakrigen utvikler seg fra å være et idealistisk forsvar av hus og hjem, til en forfyllet, blodtørstig voldsorgie, ønsker Jake seg vekk. Dette er ikke det han ønsker å være med på.

Mot alle odds
"Ride with the Devil" gir oss et glimt inn i en del av den amerikanske borgerkrigen som har mye til felles med krigssoner av i dag. Filmen forteller en historie som ikke alltid formidles i nyhetssendingene. Den handler om krigens direkte virkning, og hvordan man enten tilpasser seg eller strever for å finne en vei ut.

Det er en film om å bli bråvoksen, om vennskap og fiendskap, lojalitet og svik, om ansvar, kjærlighet og tap. Kort sagt, en historie om ikke bare å overleve, men også å leve mot alle odds.

Amerikansk spillefilm fra 1999
Originaltittel: "Ride With The Devil"
Regi: Ang Lee
I rollene: Tobey Maguire, Skeet Ulrich, Jewel Kilcher, Jeffrey Wright og Simon Baker-Denny
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83