Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 12. juli 2002 kl 20.10 Profil: Jules Pascin

Den glemte kunstneren

Pascin malte oftest kvinner med erotisk tilsnitt, som på dette bildet.
Pascin malte oftest kvinner med erotisk tilsnitt, som på dette bildet.
Navnene Picasso, Matisse, Modigliani, Chagall og flere andre som deltok i det moderne kunsteventyret i Paris i det 20. århundre, er sannsynligvis kjent for de fleste. Men navnet Jules Pascin er ikke så kjent, selv om noen har et vagt bilde av en fargerik kunstner på Montparnasse som begikk selvmord.

Pascins bilder er i dag anerkjent som stor kunst. Hans hovedmotiv var kvinner, påkledd eller nakne, ofte med et sterkt erotisk tilsnitt.

Sentral blant kunstnere
Pascin var en glitrende håndverker, en dyktighet han livnærte seg med fra tidlig i tenårene. Han hadde skisseblokken med seg overalt, og han var en kjent figur på kafeene på Montparnasse. Pascin var en tiltrekkende, melankolsk mann i svart dress og bowlerhatt, og han var vanligvis omringet av en livlig gjeng med modeller og venner. Ingen annen kunstner var mer sentral i det sosiale livet i kunstnerkolonien på Montparnasse på 20-tallet enn Pascin.

Vennen og dikteren André Salmon kalte Pascin ”de tre høydenes dandy – Montparnasse, Montmartre og Venus”. Ifølge Freud må kunstnere ha berømmelse, ære, rikdom og kvinner. Pascin hadde alt, men var likevel ikke lykkelig.

Forhold til Lucy Krohg
Programmet ser nærmere på denne merkelige og kompliserte mannens liv, hans besettelser og hans arbeid. Pascin var en rastløs sjel som flyttet mye, først fra hjemlandet Bulgaria til Wien, München, Paris, USA og Cuba. Så tilbake til Paris i begynnelsen av 1920, først på Montparnasse, deretter Montmartre.

Dokumentaren gir også et innblikk i det lange kjærlighetsforholdet han hadde med to kvinner, hustruen Hermine David og modellen Lucy Krohg, som på den tiden var gift med kunstneren Per Krohg som hun hadde sønnen Guy med, samt hans mange andre erotiske krumspring. Pascin hadde en besettende trang til venner og festing, samtidig som han utviklet seg kunstnerisk og hadde en overveldende produksjon.

Fransk produksjon
Regi: Francois Levy-Kuentz
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83