Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 23. juni 2004 kl 22.15 Hornblowers eventyr

Hornblower på felgen

Horatio Hornblower med sin kamerat og medoffiser Bush (Paul McGann).
Horatio Hornblower med sin kamerat og medoffiser Bush (Paul McGann).
England og Frankrike har inngått en fredsavtale, og Hornblower er arbeidsledig og pengelens. Samtidig dukker det opp en kvinne i hans liv. Maria blir spilt av Julia Sawalha, kjent fra serien "Absolutt fabelaktig" som Edinas ufikse datter Saffron.

Etter freden i Amiens går krigshelten Hornblower på tomgang i Portsmouth. Lønnen hans er kuttet til det halve, og han forsøker å tjene noen ekstra slanter ved spillebordene.

Pensjonatet der han bor, drives av den myndige fru Mason (Barbara Flynn). Hun har en datter, Maria, som snart får et godt øye til den kjekke Hornblower. Mens moren advarer henne mot å knytte seg til en mann med så dårlige fremtidsutsikter, betaler Maria i all hemmelighet Hornblowers gjeld i frykt for at han skal bli kastet ut av losjiet.

Mot ny krig
Selv er Hornblower blind for Marias følelser. All hans kjærlighet og lojalitet retter seg mot den britiske marinen. Det går ikke lang tid før freden med Frankrike begynner å vakle. England frykter at Napoleon ruster seg til ny krig.

Dermed blir en overlykkelig Hornblower igjen kalt ut til tjeneste – for første gang som kaptein på sitt eget skip. Her blir han gjenforent med flere av sine gamle kolleger, deriblant løytnant Bush (Paul McGann). Oppdraget er å avdekke Napoleons planer, og kursen går mot Frankrike.

Om serien
Den prisbelønte serien med handling fra Lord Nelson og Napoleons tid er en favoritt både blant seere og kritikere i mange land. Nå sender NRK1 åtte nye episoder om den staute sjøoffiseren Horatio Hornblower.

C.S. Forresters klassikere ligger til grunn for denne britiske eventyrserien, der vi møter den walisiske skuespilleren Ioan Gruffudd i tittelrollen. Den første serien, som gikk på NRK i fjor, ble tildelt Emmy-prisen for beste miniserie, og serie 2 ble nominert i hele sju kategorier i 2001.

Ioan Gruffudd
Ioan Gruffudd (30) har blitt enormt populær i England, USA og en rekke andre land for rollen som Horatio Hornblower. Mange norske tv-seere vil også kjenne ham igjen fra Forsytesagaen, der han spilte rollen som arkitekten Phillip Bosinney, og fra Dickens-serien "Store forventninger", der han spilte den voksne Pip. I storfilmen "Titanic" var han offiseren som plukket opp Kate Winslet fra sjøen, og han spilte Kevin i filmen "102 Dalmatinere". I den kommende storfilmen "Kong Arthur" spiller han en av ridderne av det runde bord.

Britisk serie etter C.S. Forresters bøker
Originaltittel: Hornblower: Loyalty
Produksjon: Granada (2003)
I rollene bl.a. Ioan Gruffudd, Robert Lindsay, Julia Sawalha og Paul McGann
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99