Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 20. juni 2005 kl 19.30 Drømmehjemmet

Boliger for de kresne

I første program av
I første program av "Drømmehjemmet" besøker vi luksusleiligheter i Moskva og eiendomsmegleren Phillipe Bogdanoff. (Foto: BBC)
I denne BBC-serien følger vi hverdagen i boligmeglerfirmaet Sotheby’s International Realty, som selger luksusboliger over hele verden. Klientene deres er forretningsmenn, kjendiser, adelige og dotcom-millionærer. Sotheby’s kan tilby alt fra enorme rancher, herskapelige godseiendommer og Hollywood-palasser til hele øyer i Karibien.

I serien får vi oppleve kampen mellom meglerfirmaene om de rikeste klientene, og vi er flue på veggen når kjøpere, selgere og meglere inngår sine avtaler. Vi får et innblikk i hva slags mennesker som har råd til å kjøpe verdens mest eksklusive boliger, og hva som driver dem.

Russisk luksus
I det første programmet møter vi Phillipe Bogdanoff, de nyrikes eiendomsmegler i Moskva. Han har holdt på siden markedet for denne type leiligheter og eiendommer i den russiske hovedstaden dukket opp i den russiske hovedstaden for seks år siden. Det er mye nye penger i Moskva, og de nyrike russerne vet å vise det.

Nyrike og ekstravagante
En av Bogdanoffs kunder er Farina Milwani, og vi blir med når Bogdanoff viser henne en leilighet med to soverom og en eventyrlig prislapp: Fem millioner dollar. Vi møter også Aras Agalarov, mannen bak bygningen hun nå bor i. Han hentet inspirasjon fra Ritz-hotellet i London, og beboerne kan bestille hva de måtte ønske og få det levert til leiligheten.

Han er svært kresen når han velger hvem som får bo i leilighetskomplekset, og det setter kjøperne pris på. – Tenk om du ikke likte naboene, eller om de hadde noen ustyrlige unger som bråkte når du skulle trene yoga, sier Milwani.

Boligmegling under bordet
Overgangen fra kommunisme til kapitalisme har vært langt fra lett for russerne, og det påvirker også boligmarkedet. I Moskva blir det brukt kontanter ved boligkjøp og –salg fordi folk ikke stoler på bankene, og heller ikke vil opplyse om sin egentlige inntekt for å få lån. – Det er større åpenhet akkurat nå, men da den kapitalistiske revolusjonen begynte, var det ingen klare regler, sier Bogdanoff. – Uansett hva du gjorde endte du opp med å bryte loven.

De fleste leilighetene har en offisiell fastpris som ble satt av sovjetregimet på 70-tallet, og en markedspris som gjerne kan være mer enn ti ganger så høy. Det vil si at en leilighet du betaler ti millioner amerikanske dollar for, vil offisielt bare bli solgt for én million. De resterende ni millonene vil bli betalt kontant i bæreposer – eller Gucci-vesker. Men nøyaktig hvordan det fungerer vil megleren helst ikke forklare foran kamera.

Britisk dokumentarserie i seks episoder (2004)
Originaltittel: Superhomes
Produksjon: Flashback Bristol for BBC
Norske kommentarer: Britt Holm
Finn din drømmebolig: www.sothebysrealty.com
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252