Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 6. september 2004 kl 20.05 Fiskelykke

Til Lapplands sjøer

En svensk serie om sportsfiske i Norge, Sverige og USA tar oss denne gang med inn i de svenske fjellene etter ørreten.

Den lykkelige får til sist opp storfisken som hittil bare har åpenbart seg i drømmene. Men det krever venting, tålmod og utholdenhet. En nybegynner kan lett miste både konsentrasjonen og orken. Og det er nettopp to nybegynnere vi skal følge, Anna Johansson og Jørgen Pikkarainen. Faktisk er utflukten med hundeslede til frosne fjellvann i Lappland deres første fiskeeventyr.

Fjellørretens eldorado
I Lapplands fjellverden legger Anna og Jørgen ut blant tusentall sjøer med pilk etter storørreten. En mils vei forbi Kebnekaise, Sveriges høyeste fjell, vil de prøve å finne en passende fiskeplass.

Det er ennå tidlig vår, og den bløte snøen har gjort det vanskelig å nå fram til fjellsjøene som ligger på 700 – 800 meters høyde. Det er uframkommelig på ski, og ettersom det råder forbud mot scooter i området, tar de seg fram med hundespann.

Det er fiske-guiden og hundespannføreren Mats Pettersson som leder an. Med utgangspunkt i Kiruna krysser de fram og tilbake i et storslagent landskap. I denne høyden kan isen på innsjøen være opp til halvannen meter tykk og ligge til langt ut på sommeren.

Nybegynnerne Anna og Jørgen får sin første leksjon i håndtering av pilk, og dermed begynner fiskeeventyret. Nå gjelder det å lure høyfjellsørreten. Det andre programmet i den svenske naturserien handler om venting, utfordringer, tilbakeslag og eufori.

Mer om serien
Programmet om sportsfiske og natur er laget av SVTs Luleå-kontor og tar oss med til Norge, Sverige og USA. Etter et kaldt besøk langs islagte elver i Norrbotten på jakt etter laken, gjør vi stopp i Beiarelva og Saltstraumen, i de amerikanske delstatene Montana og Idaho, jakter på den svenske "krokodillen" gjedda i Vestergötland og besøker verdens beste lakseelv, Tanaelva.

Svensk naturserie i sju deler (2003)
Originaltittel: Vildmark fiske
Produsert av: SVT
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, tlf. 23 04 93 64
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57