Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 20. juni 2000 kl 21.00 Giftblomsten

Giftblomsten (t)


NRK2 tirsdag 20. juni kl 21.00
Giftblomsten

Eddie Constantine tar saken

I \"Giftblomsten\" opptrer Eddie Constantine for første gang som den amerikanske FBI-agenten Lemmy Caution - en rolle han skulle komme tilbake til i en rekke senere filmer. Rollefiguren er skapt av forfatteren Peter Cheney, og kveldens film bygger på hans roman \"La m"me vert-de-gris\" fra 1953.

Denne franske actionthrilleren bringer oss til Casablanca. Det er natt og vi befinner oss på en klubb. En gutt krangler med en mann som vi ikke ser. En glassplint ... den unge mannen er i koma. Det er en ulykke. Han har hallusinasjoner og snakker usammenhengende om gullbarrer, to millioner dollar og om at noen kommer til å angripe gulltransporten i Italia.

Her befinner også vår mann Lemmy Caution seg. Han har fått i oppdrag å finne ut hva som er skjedd med en skipslast med gull. Lemmy får uventet hjelp av Carlotta (Dominique Wilms), som er elskerinnen til en hensynsløs bandeleder.

Filmen ble en suksess, og førte til at det senere ble laget flere filmer rundt den hardtslående amerikanske agenten Lemmy Caution. Og alltid med Eddie Constantine i hovedrollen.

Oppdaget av Edith Piaf
Eddie Constantine (1917-1993) var opprinnelig sanger. Han studerte stemmebruk i Wien, men hans sangkarriere ble det ikke noe av i USA. Da hans kone, danseren Helene Mussel, ble med i Ballets de Monte Carlo, fulgte han med henne til Paris. Her begynte han å synge i nattklubber. Eddie Constantine ble oppdaget av selveste Edith Piaf, ble hennes protesje og nære venn. Hun hjalp ham til en karriere som plateartist.
Hans filmkarriere startet med nettopp \"Giftblomsten\" i 1953, den første i en rekke filmer om Lemmy Caution bygget på Peter Cheneys bøker. Constantine har også spilt i andre filmer, hvor han fremstiller som oftest den tøffe, heroiske typen.

NRK2 tirsdag kl 21.00
Tidligere sendt 17.10.99

Bilde
FBI- agenten Lemmy Caution (Eddie Constantine) får uventet hjelp av Carlotta (Dominique Wilms).

Fransk film fra 1953
Originaltittel: La m"me vert- de-gris
Regi: Bernard Borderie
Med Eddie Constantine, Dominique Wilms, Howard Vernon, Dario Moreno og Jean-Marie Robain
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41