Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 2. juni 2002 kl 20.05 Et liv med Judy Garland

Prisbelønt miniserie om en legende

16 år gammel slo Judy Garland (Tammy Blanchard) igjennom i filmen
16 år gammel slo Judy Garland (Tammy Blanchard) igjennom i filmen "Trollmannen fra Oz".
Denne dramatiserte miniserien i to deler om Hollywood-stjernen Judy Garlands liv er basert på datteren Lorna Lufts selvbiografi. I boken forteller hun om den desperate kampen hun selv, halvsøsteren Liza Minnelli og lillebroren Joe måtte kjempe for å holde fast ved den legendariske moren.

Filmen, med Judy Davis i hovedrollen, vant hele fem Emmy-priser i tillegg til flere andre priser, og var sesongens mest sette tv-program i USA.

Judy Garland var en av Hollywoods mest glitrende stjerner i den gylne epoken, men utenfor rampelyset levde hun for familien. Garland elsket sine barn oppriktig, men hun ble også offer for en sterk avhengighet av alkohol og piller, og det var dette som til slutt tok hennes liv.

Debuterte som toåring
Judy Garland ble berømt etter å ha spilt i filmen ”Trollmannen fra Oz”. I løpet av 15 år medvirket hun i 36 filmer, og gjorde mange av Hollywoods evergreens udødelige.

Den egentlige historien begynte imidlertid i Grand Rapids, Minnesota i 1924. Den to år gamle Frances ”Baby” Gumm debuterte på scenen. Hun var datter av vaudeville-artistene Ethel og Frank Gumm. ”Baby” satte publikum i ekstase med sangen ”Jingle Bells” når hun opptrådte med sine to søstre. Gumm-søstrene var på farten ustanselig, de opptrådte på scener og sang i radio over hele landet. Mor Ethel ga døtrene pep-piller for å holde energien oppe. To av søstrene fikk etter hvert nok, og nå var det bare Frances igjen. Ethel ville gjøre henne til filmstjerne.

Ingen dans på roser
Da hun var 13, skiftet Frances navn til Judy Garland, og opplevde sitt første gjennombrudd på en audition hos filmselskapet MGM, som var imponert over den ”lille piken med den store stemmen”. Judy fikk en sjuårskontrakt og tjente 100 dollar i uken. Selv om pengene kom godt med, var studiolivet ingen dans på roser. Judy tok dansetimer, lesetimer og dramatimer. Garderobe-og sminkedamene kritiserte utseendet hennes åpenlyst. Hun ble satt på sultekurer og fikk piller for å sove og piller for å holde seg våken. Det eneste hun ikke gjorde, var å spille inn film. Det var omtrent på denne tiden at hennes elskede far døde, og hun skulle tilbringe hele livet på jakt etter en mann som ville ta vare på henne som pappa Frank hadde gjort.

Amerikansk miniserie
Originaltittel: ”Life with Judy Garland – Me & My Shadows”
I rollene: Judy Davis (Judy Garland), Victor Garber (Sid Luft), Hugh Laurie (Vincent Minnelli), Tammy Blanchard (den unge Judy Garland), Al Waxman (Louis B. Mayer), Dwayne Adams (Mickey Rooney), Marsha Mason (Ethel Gumm) og Aidan Devine (Frank Gumm)
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilder
1 16 år gammel slo Judy Garland (Tammy Blanchard) igjennom i filmen ”Trollmannen fra Oz”. Kroppen hennes var i utvikling, og hun ble nesten sultet i hjel på en diett bestående av Benzedrin (Foto: Brooke Palmer, Alliance Communications)
2 Judy Davis som Judy Garland (Foto: Brooke Palmer, Alliance Communications)