Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 24. november 2003 kl 21.30 Faktor: Se, jeg er her

Homofil og muslim

Rahman Milani (til høyre) under  instruksjon av skuespillere i kortfilmen
Rahman Milani (til høyre) under instruksjon av skuespillere i kortfilmen " stillelandskap". (Foto: Preben Holst)
- Når muslimske miljøer sier at det ikke finnes homofile blant oss, blir jeg rasende og får lyst til å rope "Se, jeg er her", sier Rahman Milani. Han er filmregissør, muslimsk iraner og homofil. I kveldens Faktor forteller han om åpent om sin egen opplevelse av homofili og islam.

- I landet og kulturen jeg kommer fra blir homofili sett på som en sykdom og en form for perversitet, sier Milani. Han kom til Norge i 1990 fra Iran, og sto først fram som homofil noen år etter at han kom til landet vårt.Gjennom hele ungdomstiden skjulte han sin seksuelle legning.

Forteller gjennom film
Nå vil han fortelle sin historie videre gjennom film. Faktor blir med på lansering av Milanis kortfilm "Stille landskap" under festivalen "Skeive dager" i Oslo. Her møter vi en 16 år gammel gutt fra det muslimske miljøet som er i konflikt med både familie og skole på grunn av sin homofile legning. Milani tror filmen vil bli oppfattet som kontroversiell i noen muslimske miljøer.

Nå jobber han med et nytt manus til en spillefilm som går enda dypere inn i tematikken rundt homofili og islam. – Å lage film er for meg å kommunisere med verden, og jeg engasjerer meg i temaet homofili fordi det handler om rettferdighet.

Islam må moderniseres
Milani blir provosert over smerten mange homofile fra muslimske miljøer må gå gjennom, både i hjemlandet og når de kommer til et vestlig land som Norge.

– Islam må bli modernisert, vi kan ikke tillate oss å steine folk i 2003 selv om de har ligget med noen av samme kjønn, sier han. Milani mener at kristendommen gikk gjennom en humanisering etter renessansen, og at Islam må gjennomgå det samme hvis religionen skal overleve i den moderne verden.

Ungdomstida preget av skam
Sammen med søsteren Tara Milani og hennes samboer Ali Fard snakker Milani ut om da han selv sto fram som homofil. – Hele tilværelsen min var preget av skam hver gang jeg ble tiltrukket av en mann eller hadde sex, sier han. – Jeg følte at jeg ikke var et godt menneske eller fortjente et godt liv, at jeg var skitten fordi jeg motsa naturen, Gud og mine foreldre.

Under en diskusjon i en familiemiddag buste han plutselig ut med sannheten om seg selv. Moren brast i gråt, og sa at hun aldri ville besøke ham dersom han fikk seg en mannlig kjæreste. Nå er forholdet mellom mor og sønn bedre.

Om "Faktor"
"Faktor" er en serie egenproduserte dokumentarer som våger å ta standpunkt, med en nær og personlig fortellerstil. Med mennesket i fokus ønsker "Faktor" å gi tilstedeværelse, og sette enkeltmennesket inn i en større sammenheng.

Egenprodusert dokumentar
Programskaper: Nader Izadpanah
Prosjektleder: Cathrine Wik
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252


LENKER
  • Hjemmeside