Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 15. mai 2001 kl 22.00 Brennpunkt: "Vi taper aldri"

”Vi taper aldri…”

Rolf Utgård, konserntillitsvalgt i Kværner, forteller om seieren over Røkke 4. mai i år (Foto: Magne Hansen)
Rolf Utgård, konserntillitsvalgt i Kværner, forteller om seieren over Røkke 4. mai i år (Foto: Magne Hansen)
4. mai sa aksjonærene i Kværner nei til Røkke. Den sterke motstanden fra de tillitsvalgte i Kværner var en viktig brikke i kampen mot Røkke. Rolf Utgård er mannen som ga denne kampen et ansikt utad.

- Det er helt vilt. Folk stopper meg på gaten og gratulerer. Rolf Utgård, konserntillitsvalgt i Kværner smiler over hele ansiktet. Han sier at dagene etter generalforsamlingen 4. mai, har vært helt utrolige. Ukjente folk har ringt og gratulert ham og de tillitsvalgte med seieren over Røkke. I tillegg får han mailer og brev fra hele landet. – Etter generalforsamlingen vandret jeg på Karl Johan. Der ble jeg stoppet hele tiden, og folk ville spandere øl på meg. Folk stoppet biler og rullet ned vinduet for å ta meg i hånden og gratulere oss med seieren.

Et hardt år
Generalforsamlingen i Kværner er gått inn i historien som den mest spennende, og med et oppmøte på nærmere 80 prosent. Utgård forteller at han like før avstemmingen var helt kald.

- Akkurat da var jeg sikker på at Røkke ville vinne. De siste minuttene før resultatet var klart, var nesten ikke til å holde ut. Jeg var klar til å fortsette kampen der og da. Røkke hadde allerede innkassert første runde, da generalforsamlingen aksepterte aksjesalget hans. Dette var aksjer som EU hadde pålagt Røkke å selge. Vi var mange som følte at det var et proformasalg, og at kjøper ville stemme for Røkke. Jeg hører ennå den enorme jubelen fra salen da resultatet ble lest opp. Tenk Røkke tapte! Det var en folkeseier – alle de små mot Røkke.

Rolf Utgård kan i dag se tilbake på et hardt år. Natt og dag har han og de andre tillitsvalgte jobbet for å mobilisere fagbevegelsen, politikere, aksjonærer og EU mot Røkkes fusjonsplaner. På spørsmålet hvorfor han og de tillitsvalgte har stått så hardt på for å stoppe Røkke, svarer han engasjert at det var for å unngå det som Røkke gjorde med Aker. – En skal ikke høre på hva han sier, men se på hva han faktisk gjør! Vi har gjort dette for å redde Kværner og hundrevis av arbeidsplasser.

Sprengt grenser
De tillitsvalgte i Kværner har gått langt i kampen, og sprengt en del grenser for hva tillitsvalgte tidligere har gjort. Ikke bare har de jobbet tett med ledelsen og konsernsjef Kjell Almskog i Kværner. De tillitsvalgte har også direkte tatt kontakt med selskapets aksjonærer. På fritiden pakket de og sendte ut 16 000 brev til Kværners aksjonærer med oppfordring om å stemme mot Røkke. – Vi klarte å få 7000 fullmakter fra aksjonærene, og alle stemmene var viktig. Det viste avstemmingen på generalforsamlingen, sier Utgård.

De ansatte i Kværner har også brukt penger fra egen fagforeningskasse for å reise til Brussel. Der møtte de representanter fra EUs konkurransetilsyn. EU hadde på et tidligere tidspunkt i Røkkes oppkjøp av Kværner krevd at han måtte selge seg ned. Han eide rett og slett for mange aksjer og dette, sammen med hans fusjonsplaner, førte til at EU reagerte. De ansatte i Kværner klarte å få EU-byråkratiets oppmerksomhet i kampens hete – og de følger fortsatt Røkke med argusøyne.

Egenprodusert samfunnsdokumentar
Programansvarlig Renie K. Thorleifsson
Redaktør Alf R. Jacobsen
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilde
Rolf Utgård, konserntillitsvalgt i Kværner, forteller om seieren over Røkke 4. mai i år (Foto: Magne Hansen)