Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 7. juni 2002 kl 19.55 Ekstreme jegere

Dyrerikets sterkeste

Steve Leonard utforsker de sterkeste jegerne i dyreriket. (Foto: Rob Judges, BBC)
Steve Leonard utforsker de sterkeste jegerne i dyreriket. (Foto: Rob Judges, BBC)
I kveld utforsker Steve Leonard Indonesias kjempemessige pytonslanger, hvithaier i Sør-Afrika, verdens største rovfugler, harpy, i Panama og spekkhoggere utenfor kysten av Canada. Han jakter også på isbjørn på Svalbard.

Cave of Death ligger oppe i fjellene i Sulawesi i Øst-Indonesia og er boplassen til verdens største pytonslanger. Steve Leonard gjør seg kjent med en på 4,5 meter. Å havne i dens grep er som å sitte fast i en skruestikke – noe Steve faktisk også får prøve.

Hvithai
Hai-forskeren Rob Lawrence tar Steve Leonard med seg utenfor kysten av Seal Island (Sør-Afrika) for å se hvithaien i aksjon. De trekker en lokkedue (en figur som ligner på en sel) etter båten. En hvithai legger seg på kurs, og uhyret springer fire meter til værs.

Harpy-hauken
I Panamas regnskog lever verdens største og sterkeste rovfugl. En harpy måler to meter mellom vingene og har klør som på en grizzly-bjørn. Med et slag kan den knuse skallen på en ape i trærne. Ungen er stor som en kalkun. Steve Leonard åler seg nesten 40 meter over bakken for å hilse på harpy-mor med barn.

Flytende intelligens
Spekkhoggeren veier tre tonn og utviser en enorm styrke kombinert med en forbløffende intelligens. Utenfor kysten av British Columbia (Canada) lokker Steve Leonard en mens han padler i kajakk! Bare ryggfinnen på spekkhoggeren måler to meter.

Mer om serien til seg
”Ekstreme jegere” er en naturserie uten mellomlegg, uten neglelakk på klørne. Steve Leonard, kjent fra ”Veterinærene i praksis”, krysser klinge med noen av skaperverkets dødeligste arter: de raskeste, de sterkeste, de giftigste, de mest strategiske, de med det farligste forsvarsvåpenet – og til sist menneskeeterne. Han møter verdens største haukefugl (harpyen) som veier ni kilo, jordens giftigste slange (taipanen), den to meter høye strutsefuglen med sine 12 cm lange dødelige klør (kasuaren), den kanadiske bjørnen (grizzly), dødsbien og flokkjegeren ulven. Steve Leonard blir jaget av en gepard, svømmer sammen med både pirajaer og en stor hvithai, blir stukket av dødsbier og bitt stygt av en hare!

Steve Leonard reiste seks og en halv gang rundt jorden for å lage ”Ekstreme jegere”. Han besøkte i alt 16 land.

Innkjøpt dokumentarserie i seks deler fra BBC Worldwide
Originaltittel: Ultimate Killers
Programleder: Steve Leonard (Veterinærene i praksis)
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64 (gunilla.gaarder@nrk.no)
Pressekontakt Steinar Dahl , tlf. 23 04 74 57

Bilder
1 Steve Leonard utforsker de sterkeste jegerne i dyreriket. (Foto: Rob Judges, BBC)
2 Spekkhogger i sikte – ufarlig for mennesker, livsfarlig for andre hvaler. (Foto: Jeff Foott, BBC)
3 Tid for haisommer med Steve Leonard – og en hvithai. (Foto: Steve Leonard)