Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 9. juli 2010 kl 20.00 Tilbake til 70-tallet

Debutanter med suksess

Inger Lise Rypdal ser tilbake på året 1974. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Inger Lise Rypdal ser tilbake på året 1974. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
1974 er debutantenes år, og tre av dem er kveldens gjester når vi nok en gang reiser tilbake til 70-tallet.

Carl I. Hagen debuterer på Stortinget, Inger Lise Rypdal på filmlerretet og Edvard Hoem kommer med sin første roman. Se og hør deres tilbakeblikk på året 1974.

Dette året er Inger Lise Rypdal landets mestselgende artist, noe som resulterer i en velfortjent Spellemannspris som årets popartist. I tillegg til en forrykende musikkarriere, debuterer hun som filmskuespiller.

Carl I. Hagen gjør sin aller første entré på stortinget, og Edvard Hoem sørger for at hans romandebut blir nominert til Nordisk råds litteraturpris.

Abortdebatt og ABBA
1974 er også året da abortsaken settes på dagsordenen. Vi får egen miljøavgift på bæreposer i plast, ABBA vinner Melodi Grand Prix med Waterloo og president Nixon må gå av på grunn av Watergateskandalen.

Gro Harlem Brundtland blir miljøvernminister, glassfiberskiene gjør sitt inntog i skisporten og Sør-Afrika utelukkes fra FN på grunn av apartheidpolitikken. I Norge blir det forbudt med kvinnediskriminerende reklame for kjøleskap og panel, og diskusjonen om kvinner og likelønn settes i gang.

Om serien
Gjennom ti programmer reiser vi tilbake til 1970-tallet. Ved hjelp av NRKs fjernsynsarkiv får seerne servert en nostalgisk halvtime med hvert av årene, fra 1970 til 1979. I hvert program møter vi tre mennesker som på ulike måter satte sitt preg på nettopp dette året, enten i politikken, kulturlivet, musikken eller sportsverdenen.

Blant gjestene i serien finner vi Anne Marie Ottersen, som spilte Mie i filmen "Hustruer" fra 1975, samme år som Alf Cranner ble årets visesanger. Videre utover i tiåret blir det mimring med både Grete Waitz, Gro Harlem Brundtland og Mattis Hætta.

Programmet er sendt tidligere

Egenproduksjon fra NRK Historier (2008)
Intervjuer: Harald Reitan
Prosjektleder: Harald Reitan
Kontaktadresse for presse: Presse, tlf 414 28 800
TV-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900