Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 3. juli 2008 kl 22.05 India i dag med Sanjeev Bhaskar

Den lengste veien er veien hjem

Sanjeev Bhaskar legger ut på en reise til stedet der hans far vokste opp i Pakistan og som han måtte flykte fra. (Foto: BBC)
Sanjeev Bhaskar legger ut på en reise til stedet der hans far vokste opp i Pakistan og som han måtte flykte fra. (Foto: BBC)
Fra Rajasthans ørkenområder til de grønne teplantasjene i Darjeeling, høyt til værs i Himalaya eller langsmed den hellige elva Ganges – reiseserien "India i dag med Sanjeev Bhaskar" er i tillegg en høyst personlig reise tilbake til forfedrenes hjemland.

Sanjeev Bhaskar legger ut på den andre strekningen i serien om India, og antakelig den mest krevende fordi han skal forsøke å ta seg tilbake til farens fødested i dagens Pakistan. Det var herfra faren måtte flykte under de opprivende stridighetene som fulgte mellom muslimer og hinduer etter delingen av India i 1947.

Enorme menneskelige offer
For første gang i sitt liv krysser Sanjeev over grensen til Pakistan, på en fargerik og ofte surrealistisk reise langs landeveiene. Han følger ruta faren flyktet langs sammen med flere millioner andre. Og han opplever hvilke enorme menneskelige offer opprettelsen av de suverene statene India og Pakistan krevde.

Om serien
India på kryss og tvers i løpet fire timelange sendinger, og med den indisk-britiske komikeren og skuespilleren Sanjeev Bhaskar som veiviser på en høyst personlig måte.

Underveis møter Sanjeev fattig og rik, blir med på produksjonen av en såpeopera i Mumbai (med Sanjeev i en gjesterolle), besøker landets Silicon Valley i Bangalore, krysser grensen til Pakistan og finner veien tilbake til familiens røtter.

I Calcutta blir Sanjeev med på hinduistisk nyttårsfeiring, og i Darjeeling får han innsyn i noen av finessene bak delstatens teproduksjon. I Rishikesh arbeidet The Beatles med The White Album og møtte guruen Maharishi Mahesh Yogi. Der hilser Sanjeev i dag på nye generasjoner med indere som gjenoppdager sine åndelige røtter. Han drar også til delstaten Rajastan.

Programmet er sendt tidligere.

Programserien er del av BBCs markering av 60-årsdagen for India og Pakistan som selvstendige stater.
Britisk dokumentar (2007)
Originaltittel: Sanjeev Bhaskar's Indian Journey
Produsert av: BBC Worldwide
Pressekontakt: Katrine Andresen, 23 04 99 18 – Steinar Dahl 91 84 42 39 tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no