Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 4. juni 2003 kl 21.40 Faktor: Offentlig hærverk

Kostbart forfall

Funkisperlen Ingjerstrand bad i Oppegård har forfalt i en årrekke. (Foto: NRK)
Funkisperlen Ingjerstrand bad i Oppegård har forfalt i en årrekke. (Foto: NRK)
Manglende vedlikehold fører til forfall. Til tross for at alle vet dette, har Norges offentlige eiendommer aldri blitt tatt vare på slik de burde. Svært mange skoler, helsehus, bibliotek og kirker er nedslitte og ubrukbare. Mange steder har forfallet nå kommet så langt at man må velge: Rehabilitere, sanere eller bygge på nytt. Regningen får skattebetalerne.

- Jeg har nesten sluttet med å la meg sjokkere, sier professor Svein Bjørberg ved NTNU. Han er en av fagfolkene som har mest kunnskap om forfallet som preger det norske folks eiendomsformue.

Vanstyrt vedlikeholdspolitikk
- Jeg blir oppgitt over at man ikke har gjort en innsats på et tidligere tidspunkt, fortsetter Bjørberg. I tillegg til ham skal vi møte eksperter som har studert forfallet på offentlige bygg. Vaktmestere, kirkeverger og fagfolk forteller om et vanstyre med en brutal prislapp – som det norske folk må betale.

Om "Faktor"
"Faktor" er en serie egenproduserte dokumentarer som våger å ta standpunkt, med en nær og personlig fortellerstil. Med mennesket i fokus ønsker "Faktor" å gi tilstedeværelse og sette enkeltmennesket i en større sammenheng.

Egenprodusert dokumentar
Programskaper: Stein Lorentzen
Produksjonsleder: Heidi Johansen Hellebust
Pressekontakt: Eirin Grytbakk , tlf 23 04 86 96