Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 16. april 2005 kl 23.25 Nattkino: Cotton Mary

India sju år etter frigjøringen

Madhur Jaffrey som Cotton Mary, en indisk kvinne som føler seg mest britisk (Foto: Merchant-Ivory Prod.)
Madhur Jaffrey som Cotton Mary, en indisk kvinne som føler seg mest britisk (Foto: Merchant-Ivory Prod.)
I 1954, sju år etter at India ble uavhengig av Storbritannia, følte mange indere seg fortsatt som annenklasses borgere i sitt eget land. Cotton Mary hevder at hun er datter av en britisk offiser, og føler seg mer britisk enn indisk.

Cotton Mary (Madhur Jaffrey), som arbeider som barnepleierske for Lily Macintosh (Greta Scacchi), konen til en BBC-korrespondent, kan ikke dokumentere at hun er halvt britisk. Selv om hun reagerer på rasistiske kommentarer, mener hun at de fleste indere både er skitne og uærlige. Hennes livsfilosofi er mer preget av den kristne tro enn hinduismen som hun er oppvokst med.

Når Lily føder et barn for tidlig, må Mary finne en amme for barnet. Dette gjør at Lily får mer tillit til Mary, og Mary er ikke sen om å utnytte dette til egen fordel. Blant annet ordner hun det slik at husets lojale og stolte indiske kokk, Abraham (Prayag Raaj), får sparken. At ammen hun finner til barnet, er hennes egen søster Blossom (Neena Gupta) holder hun skjult.

Om filmen
Madhur Jaffrey som spiller Cotton Mary er også hun en anerkjent indisk kokk og forfatter som har skrevet flere bøker om det indiske kjøkken. Datteren hennes, Sakina Jaffrey, medvirker også i filmen.

Britisk drama (1999)
Originaltittel: "Cotton Mary"
Med: Greta Scacchi, James Wilby, Sakina Jaffrey, Laura Lumley
Regi: Ismail Merchant
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83/ 98 87 50 78