Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 28. februar 2002 kl 20.00 Barmeny

Lofottorsk som delikatesse

Lars Barmen serverer i kveld blant annet varm salat med stekt torsk (Foto: Bjørn Frode Holmgren, NRK)
Lars Barmen serverer i kveld blant annet varm salat med stekt torsk (Foto: Bjørn Frode Holmgren, NRK)
I kveldens ”Barmeny” serverer Lars Barmen lofottorsk med lever og rogn. Han bruker også lofottorsken på fire andre måter.

Rettene er:

Torsk, lever og rogn
Torsk:
3 liter vann
2 håndfuller salt
1½ kg torsk i skiver

Kok opp vann og salt i en vid kjele. Legg i fiskeskivene og la dem trekke til fisken løsner fra beina.

Rogn:
1 torskerogn ca. 300 g

Pakk inn rognen i matpapir og la den trekke i lettsaltet vann i 20 minutter.

Lever:
250 g torskelever
1 dl vann
1 ss salt
1 ts eddik
2 laurbærblad
8 pepperkorn

Ha vann, eddik, salt, laurbærblad og pepperkorn i en kasserolle.
Vask leveren, ta bort hinner og tråder og del leveren i terninger på 2 ganger 2 cm. Ha leveren i vannet og kok forsiktig opp. La den trekke i 3-4 minutter.

Sandefjordsmør:
3 ss fløte
100 g kaldt smør
3 ss hakket persille

Kok opp fløte og pisk inn smør og varm til smøret smelter. Finhakk persillen og tilsett i sausen.

Anrett fisk og rogn på tallerkener. Ha saus og lever ved siden av og server med kokte poteter.

Fiskegrateng
600 g renskåret torskefilet
3 ss smør
3 ss mel
½ l melk
salt, pepper, muskat
200 g makaroni
2 vårløk eller ½ purreløk
2 eggeplommer
2 eggehviter
6 ss brødkrumme

Skjær torskefileten i terninger på 2 ganger 2 cm.
Varm smør i en kasserolle og tilsett mel. Kok opp melken og spe den i melet under omrøring. Kok sausen i 4 minutter og smak til med salt, pepper og muskat.
Kok makaroni i lettsaltet vann og sil av vannet.
Kutt vårløk i grove terninger og ha i sausen sammen med fisken, makaroni og eggeplommer. Ha alt over i en ildfast form.
Stivpisk eggehvitene og legg på toppen av gratengen. Strø på brødkrumme og bak i ovn på 175 grader i 30 minutter.

Salat med torsk og sitron
½ dl olivenolje
saften av ½ sitron
skallet av ¼ sitron
salt og pepper
2 salathoder
200 g renset kokt torsk

Bland olivenolje med sitronsaft og tynne strimler av sitronskall. Smak til med salt og pepper.
Vask og rens salaten og anrett den på tallerkener.
Legg på biter av torsk og drypp dressingen over.

Torskefilet med sprø poteter, bacon og tomat
700 g torskefilet med skinn
500 g mandelpoteter
100 g usaltet smør
2 tomater
2 ss olivenolje
2 ss hakket gressløk
50 g bacon
salt og pepper

Skjær torskefileten i porsjonsstykker. Skrell mandelpotetene og skjær dem i skiver på ca. 2 mm med en ostehøvel el. Skyll dem godt i kaldt vann og tørk dem godt. Smelt smøret og vend inn potetskivene. Legg skivene utover et bakebrett og bak dem sprø i ovn på 200 grader i ca. 10 minutter.

Dypp tomatene i kokende vann, dra av skinnet, ta ut kjernene og grovhakk tomatkjøttet. Bland tomatene i en skål med olivenolje. Tilsett gressløk, salt og pepper.
Kutt bacon i små terninger og sprøstek dem i en panne. Krydre fisken og bak den i ovn på 200 grader i ca. 10 minutter.

Legg et lag av potetene utover 4 tallerkener. Legg på fisken og dra av skinnet. Fordel tomatene over fiskestykkene, dryss over bacon og ev. litt mer gressløk.

Krydderstekt torsk
2 ts cayennepepper
2 ts paprikapulver
2 ts hvitløkspulver
1 ts kanel
2 ts salt
600 g torskefilet med skinn
1 ss olje
1 dl sitronolje eller olivenolje
1 ts gurkemeie
saften av ½ sitron
salt og pepper
½ blomkål
200 g broccoli
½ dl vann
1 ss smør
20 sukkererter
150 g renset spinat

Mål opp krydderene og bland dem på en tallerken.
Del torskefilen i 4 porsjoner og legg dem i krydderblandingen med skinnsiden ned. Klem blandingen godt fast til skinnet på fisken.
Varm en stekepanne med olje og legg i fisken med skinnet ned og la den steke 4 minutter på hver side.

Ha sitronolje i en bolle og tilsett gurkemeie, sitronsaft, salt og pepper.
Kutt blomkål og broccoli i buketter og ha dem i en kasserolle med vann og smør.
Kok til de nesten er møre og tilsett sukkererter og smak til med salt og pepper, Tilsett spinat, kok opp og fordel på tallerkener. Legg fisken på og anrett sausen rundt.

Egenprodusert matprogram
Ved Are Fiva og Bjørn Frode Holmgren
Programleder Lars Barmen¨
Pressekontakt Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53/ 907 75 758

Bilder
1. Lars Barmen serverer i kveld blant annet varm salat med stekt torsk (Foto: Bjørn Frode Holmgren, NRK)
2. Torsk, lever og rogn (Foto: Bjørn Frode Holmgren, NRK)
3. Torsk med sprøstekte poter (Foto: Bjørn Frode Holmgren, NRK)
4. Fiskegrateng (Foto: Bjørn Frode Holmgren, NRK)