Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 11. januar 2013 kl 21.40 Palme

Verdensmannen


Tredje del av palmedokumentaren tar for seg årene mellom 1975 og 1986. De ble preget av utenrikspolitikken. Olof Palme sto fram og kritiserte diktaturene. Han var den første vestlige lederen som dro på offisiellt besøk til Cuba.

Hjemme i Sverige sto konfliktene i kø. Skattenivået var høyt. Fra 1976 til 1982 måtte Palme innta rollen som opposisjonspolitiker. Det var en rolle han slett ikke trivdes med, men den engasjerte politikeren ga ikke opp. Sosialdemokratene vant valget i 1982, og Olof Palme ble statsminister nok en gang.

Internasjonale kontakter
I den siste perioden i Palmes politiske liv oppnådde han store resultat i utenrikspolitikken. På 80-tallet ble han FNs megler i krigen mellom Iran og Irak, og han fikk etablert det såkalte ‘seksnasjonsinitiativet’ for nedrustning av kjernekraftvåpen. Men så ble det brått slutt. Den 28. februar 1986 ble Olof Palme myrdet. Landet var i sjokk. I et helt tiår pågikk diskusjonen om motivet og hvem som kunne være den skyldige. Den dag i dag er ikke gåten løst.

Om serien
Den 28. februar 1986 ble Olof Palme skutt på åpen gate i Stockholm. Mordet har siden den gang overskygget bildet av mennesket og politikeren. Dokumentaren om Palme har gått på kino og kommer nå i en tredelt versjon for fjernsyn.

De to regissørene, Kristina Lindström og Maud Nycander, viser bildet av overklassegutten som kom til å skape verdens mest likestilte land. Han var taktikeren som ble drevet av ideen om sosial rettferdighet. Den overbeviste demokraten som fikk USA til å hente hjem ambassadøren sin fra Stockholm. Han ble "Palme" for hele det svenske folket, en som alle hadde en mening om. Ingen annen svensk politiker ligner ham.

Svensk dokumentar fra 2012.
Regi: Kristina Lindström og Maud Nycander
Distribusjon: St. Paul film AB

Kontaktadresse for presse presse@nrk.no tlf 414 28 800
TV-seere bes kontakte Publikumsservice tlf 815 65 900