Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 2. desember 2009 kl 22.30 Migrapolis: Generasjon kameleon

Ja, takk, begge deler!

Chimaobi, jusstudent og leder for organisasjonen African Youth, et ressurssenter for barn og unge med afrikansk opprinnelse. (Foto: Hallvard Mørk Tvete)
Chimaobi, jusstudent og leder for organisasjonen African Youth, et ressurssenter for barn og unge med afrikansk opprinnelse. (Foto: Hallvard Mørk Tvete)
Unge med utenlandsk bakgrunn, veksler sømløst mellom sine ulike identiteter. Men noen velger å ikke kalle seg norske.

Sam Chimaobi Ahamba, eller Chimaobi som han liker å kalle seg, er født og oppvokst i Norge. Faren er fra Nigeria, moren var norsk. Chiamobi er norsk statsborger, men føler seg ikke norsk. Det er mye på grunn av andres reaksjoner. Han foretrekker å fremheve den afrikanske siden av sin identitet.

En avgjørende opplevelse
Da Chimaobi var 15, ble han stoppet av politiet en varm sommerdag og bedt om å ta av seg solbrillene. De lyste inn i øynene hans med lommelykt. Det var for å sjekke pupillene, tror Chimaobi, fordi de ville sjekke om han var påvirket av narkotika. Han opplevde situasjonen som ubehagelig.- Slike opplevelser gjør noe med følelsene dine. Ingen av mine hvite kamerater ville blitt stoppet på den måten, sier Chimaobi.

Språkmektige Elham
- Jeg er veldig internasjonal av meg, sier Elham Binai. Hun har iransk bakgrunn og kom til Norge som 8-åring. Deler av studiene har hun tatt i Storbritannia og hun snakker 7 språk. Men hun sier hun er "norsk i tankegangen". Det var i studietiden at spørsmålet dukket opp: Hvem er jeg? Det var da hun oppdaget den iranske kulturen for alvor.

I det lille biblioteket i Elhams leilighet finnes både bibel og koran, lett underholdningslitteratur og filosofi side om side. -Hva av dette er det som er mest deg? spør reporter Daniel Ruazol. - Alt er meg, svarer Elhami kontant. - Sammensetningen er meg.

Rap-artisten Pumba
Pumbas foreldre kommer fra Chile og Peru, men selv er Pumba født og oppvokst i Norge. Med unntak av noen år i Chile i barndommen var den flerkulturelle bydelen Holmlia hans base. Pumba har vanskeligheter med å knytte seg til en etnisk identitet i og med at han har bein i flere leire. Derfor har han laget sangen "Hvor jeg kommer ifra". -I Chile er jeg nordmann, her i Norge er jeg utlending, sier Pumba. -Mange med minoritetsbakgrunn føler det samme som meg.

Egenproduksjon: Østlandssendingen. 2009
Programledere for kveldens sending: Daniel Ruazol, Edin Babic og Rajan Chelliah
Pressekontakt: Sidsel Mundal, 414 52 326 / 23 04 92 82
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900


LENKER
  • Hjemmeside