Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 16. november 2002 kl 20.10 Profil: Lale Andersen - den første Lili Marleen

Soldatenes sang

De tyske KFOR-soldatene i Kosovo hører alltid på kortbølgestasjonen ”Radio Prizren” for å få nyheter fra hjemlandet. Rundt klokka ni strømmer en røykfylt stemme fra fortiden ut til soldatene: Lale Andersen synger ”Lili Marleen”, sangen som ble lansert på slutten av 30-tallet og kom til å bety noe helt spesielt for soldatene – på begge sider – under andre verdenskrig.

For 60 år siden, under nazistenes okkupasjon i Jugoslavia, ble soldatene rørt til tårer over Lale Andersens stemme. En legende var født, men også et menneskelig drama hadde begynt.

Sangeren Lale Andersen ble superstjerne under krigen med sangen ”Lili Marleen”, men hun kom i konflikt med nazistene og falt fort ned fra berømmelsens tinde. Marlene Dietrich dukket opp som en farlig rival, hun sang også ”Lili Marleen”. Dette gjorde at Lale Andersen utviklet et hat/kjærlighetsforhold til sangen ”sin”. Hun måtte synge den i hver eneste konsert som om hun ikke hadde noe annet på repertoaret, eller talent for noe annet.

Sjømannsdatter
Lale Andersen var født i 1905 i Bremerhaven. Hun var datter av en sjømann, og hun het egentlig Lieselotte Helene Bunnenberg. Hun giftet seg som 19-åring og fikk tre barn. Men å være gift og passe barn var ikke noe for Lale Andersen. Hun følte en dragning mot teatret og etter å ha funnet nye hjem til barna, dro hun til Berlin og Zürich.

I Zürich møtte hun sitt livs kjærlighet, den jødiske komponisten Rolf Liebermann. Han ble senere sjef for statsoperaen i Hamburg og Paris. Forholdet varte bare noen få år. Lale Andersen ville være i Tyskland og utvikle sin karriere som sanger.

Kjærlighetsbrev
Lale Andersen sang ofte ”Lili Marleen” på slutten av 30-tallet, med en melodi laget av Rudi Zink, men det var melodien til Norbert Schultze som slo an blant folk. I 1941 ble ”Lili Marleen” spilt på soldatenes egen radiokanal, og slo igjennom med et brak. Soldatene sendte tonnevis med brev til ”Kjære Lili Marleen”. Sangeren hadde blitt identifisert med sangen. Hvor hun enn kom ble hun presentert som ”Lili Marleen”, og overraskende nok var det ikke bare de tyske soldatene som var begeistret. ”Lili Marleen” slo an både hos engelske og kanadiske styrker under krigen.

Tysk produksjon
Originaltittel ”The Lale Andersen Story”
Regi Irene Langemann
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83