Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 17. juni 2000 kl 20.10 Hovedscenen

Hovedscenen


NRK2 lørdag 17. juni kl 20.10
Hovedscenen: Music Maestro!

Unge, europeiske musikere i startgropa

Ragnhild Veire Berg presenterer en orgie i musikk.

De har spilt musikk i flere timer hver dag siden de var små. - Når andre barn lekte i sandkassen, satt vi og øvde på våre instrumenter, sier Rafael Zambrzycki-Payne, 21 år. Han er en av åtte europeiske stjerneskudd som er valgt ut til å delta i musikkfestivalen Euro Musica Vitae i Vaxjö. Det er en hyperintensiv uke hvor de unge artistene får vise sine talenter, både som kammermusikere og som soloartister med byens eget orkester, Musica Vitae.

Fra tidlig morgen til sen kveld klinger den klassiske musikken rundt Vaxjö Konserthus. Det gjelder å øve og øve. Brahms, Beethoven og Boccherini finslipes i mesterklasse med de eldre mesterne Frans Helmersson, cello, Peter Csaba, fiolin og Peter Frankl, piano. - I blant er jeg så lei av fiolinen at jeg har lyst til å kaste den, sier fiolintalentet Sara Troback, en av festivalens to svenske deltakere som til tross for dette alltid kommer tilbake, og nå spås en lysende framtid i musikkverdenen.

Den andre svensken er cellisten Claes Gunnarsson, 24 år, som er stolt over å ha blitt valgt ut, men som avslører at samarbeidet innen gruppen ikke alltid er like enkelt. - Vi kommer fra ulike musikalske skoler, og i blant oppstår det uenighet om hvordan et stykke skal spilles. Men vi blir alltid venner etterpå.

De unge musikerne kommer fra sju europeiske land, og er valgt ut i beinhard konkurranse blant flere hundre deltakere. - Denne uken har vært som å være i paradiset - tenk å få holde på med det en elsker mest døgnet rundt, sier den franske pianobegavelsen Cedric Tiberghien, 24, og tilføyer: - Klassisk musikk gjør mennesker følsommere og lykkeligere. Hvis jeg fikk bestemme, skulle alle barn få vokse opp med denne musikken rundt seg. Da ville vi få en bedre verden.

NRK2 lørdag kl 20.10

Bilder
1. Peter Csaba, Sara Troback og Claes Gunnarsson.
2. Unge europeiske musikere øver sammen i Vaxjö
3. Cellisten Frans Helmersson

Programleder Ragnhild Veire Berg
Prosjektleder Per Erik Kise Larsen
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83