Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 17. januar 2005 kl 19.30 Puls

Unge menn rammes av diabetes

Fedon Lindberg gir råd til mennesker som er rammet av diabetes. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Fedon Lindberg gir råd til mennesker som er rammet av diabetes. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Overvektige er ikke lenger de eneste som er i faresonen for livsstilssykdommer. Puls avslører i kveld at overarbeidede unge menn med dårlige matvaner ligger dårlig an.

I kveldens Puls får vi møte to menn på 28 og 31 år som har fått diabetes. De er representanter for en gruppe som gjerne jobber mye, sitter mye stille, drikker Cola og spiser pizza. Men de er ikke overvektige.

Ifølge professor Kåre I. Birkeland ved Aker universitetssykehus har 70 000 nordmenn blitt diabetikere i løpet av de siste seks årene. I alt har 200 000 diabetes her i landet. Ofte går folk lenge med sykdommen før den blir oppdaget, og det kan derfor være store mørketall. Symptomer kan være tørste og trang til å late vannet ofte, gjerne om natta.

Håp for rammede
Fedon Lindberg er i studio i kveld og forteller hva man kan gjøre med situasjonen dersom man får en såkalt livsstilssykdom.

Hvor mye er for mye?
Ett eller to glass vin om dagen skal være bra for helsen. Men når er det alkoholen blir farlig? Professor ved Universitetet i Oslo, Fanny Duckert, gir råd.

Om Puls
Kjersti Mo vikarierer for Anbjørg Sætre Håtun. Kjersti har jobbet som reporter i Puls i 4 år.

I tillegg til nyheter, forbruker- og livsstilsaker kan Puls’ seere få svar på spørsmål av redaksjonens eget ekspertpanel, både på nett og i selve sendingen.

Ekspertene er Fedon Lindberg (kosthold og helse), Siri Aabel (alternativ behandling), Jørgen Skavlan (allmenn medisin), John Nikolaisen (sex og samliv), Jorunn Sundgot-Borgen (kropp og trening) og Finn Skårderud (psykisk helse).

Egenprodusert helsemagasin fra NRK Fakta
Prosjektleder: Marie Sjo
Programleder: Kjersti Mo
Pressekontakt: Sidsel Linden 23 04 98 41/909 55 364