Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 23. januar 2000 kl 20.30 Farlig nær - en serie om dyr og mennesker: Blant neshorn og krypskyttere

Farlig nær en serie om dyr og mennesker

NRK1 søndag 23. januar kl 20.30

Farlig nær - en serie om dyr og mennesker (2:6)
Blant nesehorn og krypskyttere

De har en av de farligste jobbene i verden de underbetalte, men heltemodige vaktene i Indias ville paradis, Kazaranga Nasjonalpark. Bevæpnet og med skarpe blikk er de alltid beredt på angrep fra to fronter; fra krypskyttere eller fra dyrene de er engasjert til å forsvare. I den andre utgaven av BBCs fascinerende serie om dyr og mennesker følger vi i kveld noen av de 150 vaktene gjennom nervepirrende arbeidsdager, der de risikerer livet i frontlinjen. Seks vakter er blitt drept de siste 10 årene.

I Kazaranga lever de primitivt og under konstant press, utestengt fra alt sosialt liv, venner og familie i flere måneder og år. Med våpen i hånden sniker de seg gjennom det høye gresset i parken, alltid på vakt mot angrep fra krypskyttere eller fra ville dyr som nesehorn, tigere og elefanter. Ved vannet lurer farer som bøfler, flodhester og krokodiller. Bøflene dreper flere mennesker enn noe annet dyr i parken.

I parken lever en av Indias farligste, men også mest truede dyr, indianesehornet. For fattige krypskyttere og særlig for mellommennene, er det mye å tjene på dyrets horn, som er ettertraktet i kinesisk medisin. En vanlig mann i India kan tjene mer på bare ett horn enn han gjør i løpet av hele sitt liv! Krypskytterne har langt bedre våpen enn vaktene i parken, men ingen av partene nøler med å skyte. Og de skyter for å drepe!

Gjennom lang erfaring har vaktene lært seg hvordan de skal leve mest mulig i harmoni med de ville dyrene i nasjonalparken, men noen ganger er de farligere enn normalt. Når de har unger, angriper de alt som fortoner seg som en trussel mot ungen. Vaktene skyter først i været i håp om at angrepet vil stoppe. Noen ganger går det dramatisk galt!

Om serien
Farlig nær er BBCs nye, fascinerende serie om dyr og mennesker, der vi reiser verden rundt for å møte naturens mørke side. Fra korallrevene i Australia til den afrikanske bushen, fra fjellene i Alaska til jungelen i Assam har fjernsynsteamet fanget inn nervepirrende scener mellom ville dyr og mennesker.

I hvert program møter vi mennesker som har overlevd \"hårreisende eventyr\". Vi får se hvordan man kan unngå å havne i nærkontakt med lite vennlige dyr. Og hvis det verste skjer, hvordan overleve?

NRK1 søndag kl 20.30

Bilde (via Scanpix/Internett)
Det hender at vaktene i Kazaranga Nasjonalpark er \"farlig nær\" tigergapet.

Noen av elefantene i Kazaranga Nasjonalpark utgjør en del av vaktholdet av parken. Det tryggeste stedet for vaktene er oppe på elefantryggen. Her har de også den beste utsikten over parken.

Britisk dokumentarserie i seks deler fra BBC
Originaltittel: Wild & Dangerous
Norsk kommentar: Hanne Cecilia Aass
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123.