Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 2. oktober 2001 kl 22.30 Kunst nå

Trollskap og spor i stein

Kulturreporterne Ketil Kern og Ninja Benneche står for to av innslagene i det tredje programmet av
Kulturreporterne Ketil Kern og Ninja Benneche står for to av innslagene i det tredje programmet av "Kunst nå". I bakgrunnen skimter vi kollega Inger Marie Hansen (NRK-foto: Ole Kaland)
Jan Groth har tegnet streker i 40 år, og ”Kunst nå” har møtt den internasjonalt kjente kunstneren. I kveldens program blir det også møte med folkemusikeren Sinikka Langeland som har gjendiktet runesanger, og Julia Vance, Norges eneste kalligraf som hugger i stein.

Jan Groth (født 1938) er en av sin generasjons fremste bildekunstnere. I løpet av sine 40 år som kunstner har han jobbet med ulike teknikker som vev, tegning, maleri og skulptur. Det som kjennetegner Groth, er motivet - den enkle streken i forskjellige varianter.

Fra slutten av september er Jan Groth aktuell med en stor retrospektiv utstilling på Museet for samtidskunst. ”Kunst nå”s Ingerid Nordstrand har møtt kunstneren, som selv mener at man tydelig kan se en utvikling fra den første streken frem til i dag.

Trollskap på Finnskogen
Etter at den skogsfinske bosetningen i Hedmark i fjor fikk status som etnisk minoritet på linje med samene og kvenene, har dette gitt støtet til innsamling og utgivelser av skogsfinsk kultur.

Blant annet kom det i september ut en bok med skogsfinske besvergelser og runesanger, samlet inn og bearbeidet av folkemusikeren Sinikka Langeland. Reporter Ketil Kern har tatt turen til Finnskogen og besøkt henne.

Spor i stein
Julia Vance er Norges eneste kalligraf som hugger i stein. I september åpnet hun en utstilling i Galleri Adamstuen i Oslo, og reporter Ninja Benneche fulgte forberedelsene.

Kunstneren kaller utstillingen ”Spor i stein”. Hennes arbeidsmåte er å skrive først med bred penn på papir og deretter å overføre blekksporene detaljert og direkte til steinplater. Julia Vance oppfatter stein som evig, sikkert og trofast materiale og hun leker blant annet med kontrasten i plutselige, tvilende og flyktige ord og uttrykk.

Egenprodusert kulturprogram
Prosjektleder Pål Sommer-Erichson, tlf: 23 04 28 39/ 95125135
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilde
Kulturreporterne Ketil Kern og Ninja Benneche står for to av innslagene i det tredje programmet av ”Kunst nå”. I bakgrunnen skimter vi kollega Inger Marie Hansen (NRK-foto: Ole Kaland)