Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 10. november 1999 kl 20.00 Chat Noir i hundre

Chat Noir i hundre (ttv)


NRK1 onsdag 10. november kl 20.00
Chat Noir i hundre (1:5)

Fem akter i revykattas ni liv

I forbindelse med Chat Noirs 75-års jubileum i 1987 laget Andreas Diesen fire programmer som avspeilet revyteatrets historie fra den første dagen i 1912, og fram til den store feiringen. Disse programmene sendes nå i reprise, samt et femte program som handler om det som har skjedd fra jubileet og fram til millenniums-skiftet.
Det første programmet i serien har fått tittelen \"Fra Filosofgangen til Klingeberggaten\", og inneholder minneverdige glimt fra den tid da Chat Noirs mor, Bokken Lasson, bestemte seg for å lage sitt eget cabaret- teater.

Norsk revys gullalder
Programmet inneholder høydepunkter fra Chat Noirs storhetstid, blant annet trioen Carsten Byhring, Rolf Just Nilsen og Per Theodor Haugen i \"Alpeluene\" med tekst av Arild Feldborg, Victor Bernau med \"Klunken\" av Arne Svendsen og klassikeren \"Marsjkonkurransen\", framført med bravur av Lalla Carlsen. Teksten er av Finn Bø og ble opprinnelig framført i filmen \"Opp med hodet\" av Tancred Ibsen.
Einar Rose framfører nok en klassiker, nemlig \"Svigermor, Evensen og kjerringa og jeg\". Ellers medvirker Unni Bernhoft, Ernst Rolf, Vibeke Sæther, Henki Kolstad og Jens Book- Jenssen.
Fra arkivet kommer får vi også oppleve en samtale mellom Bokken Lasson og Jacob Dybwad. Bokken Lasson synger \"Adieu Chat Noir\".

Chat Noir
Chat Noir (fra fransk \"svart katt\") ble startet som intim kabaret i Tivoliområdet. I Victor Bernaus sjefstid fra 1920-28 vant Chat Noir sitt renommé som moderne revyteater.
Senere ledere som Einar Rose, Ernst Diesen og Jens Book-Jenssen har alle spilt revy. Siden 1938 har Chat Noir hatt lokaler i Klingenberggaten. Høsten 1959 ble Chat Noir leid av Egil Monn-Iversen som drev det til 1963, da teateret ble totalskadd av brann. Det ble gjenåpnet høsten 1964 med Einar Schanke som sjef. Fra 1971 har lokalene vært leid av Oslo kommune, som har stått for videre utleie.
I denne tiden har lokalene vært brukt til revyer, musikaler og annet teater, en periode i 1973 var Chat Noir biscene for Nationaltheatret.
I 1980-årene ble blant annet Dag Frølands og Dizzie Tunes\' revyer spilt på Chat Noir. I 1996 ble Chat Noir igjen privat teater, eid av ABC- teatret. Ny teatersjef er Tom Sterri.
NRK1 onsdag kl 20.00

Bilder (via scanpix/internett)
1.Andreas Diesen forteller om Chat Noirs fargerike historie (NRK-foto: Ole Kaland)

2.\"Svigermor og Evensen og kjerringa og jeg\". Einar Rose, Lalla Carlsen, Joachim Holst Jensen med flere i bil. (NRK arkiv)

3.Bokken Lasson i sitt hjem i 1965, 94 år gammel. Hun døde i 1970. (Foto: Erik Schibbye, NRK)
Egenprodusert underholdning
Ved Andreas Diesen
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83