Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 4. mai 2005 kl 22.30 Migrapolis: Navlestreng

Mor i våre hjerter

Reporteren Veslemøy Hvidsteen stiller spørsmål om mors status i dagens flerkulturelle Norge (Foto: Ole Kaland, NRK)
Reporteren Veslemøy Hvidsteen stiller spørsmål om mors status i dagens flerkulturelle Norge (Foto: Ole Kaland, NRK)
Bør en mor sette barna foran alt? Står barna i så fall i gjeld til mor resten av livet? Vi møter en hjemmeværende seksbarnsmor, en yrkesaktiv firebarnsmor og en voksen datter som bruker fritiden til å holde sin gamle mor med selskap.

Seksbarnsmoren Kubra Ifzal er en ressursperson på Furuset i Oslo. Derfor har hun også en hektisk hverdag. – Det er et gammelt ordtak som sier at man skal ta vare på alle barn, også de som ikke er ens egne, slik at de senere vil ta vare på oss, sier Kubra.

På en rusletur i nærområdet opplever reporter Veslemøy Hvidsteen at alle de treffer har noe de må snakke med Kubra om. Sønnen hennes på 14 synes det er helt greit å ha en så aktiv mor. – Jeg vet ikke om noen andre mødre som er som mamma. De fleste kameratene mine får bare gjøre som de vil, uten at mødrene bryr seg noe særlig.

Tamilsk eller norsk mor?
På Sri Lanka betyr ordet mor "gudinne". Men hva skjer med status når man flytter til et annet land? Firebarnsmoren Kalaichelvi Nirmalanathan velger å være både norsk og tamilsk mor her i Norge. Selv sier hun at hun forstår at enkelte velger å være bare en av delene – det er slitsomt å kombinere rollene. Selv har hun full jobb og studerer ved siden av. – Vi lever to liv samtidig. Det er vel det som kalles integrering, men jeg tror det er mye lettere å være enten eller.

Og hvordan går det med "gudinnestatusen" i en så hektisk hverdag? Datteren hennes, Ishanee Nirmalanathan, sier at hun fortsatt ser sin mor som en slags gudinne innimellom når stemningen er ekstra god.

Tar vare på mor
Da moren til Elizabeth Berg begynte å utvikle Alzheimer, skjønte Elizabeth at hun kom til å trenge hjelp hele tiden. Nå tar hun med seg moren sin ut hver helg. Spesielt godt liker de å dra til sine gambiske venner. Der opplever Elizabeth at hun får forståelse for at hun bruker så mye tid på moren sin. – I Norge er det ikke så vanlig å ta med mor rundt på besøk. Mine norske venner synes jeg bruker for lite tid på meg selv, og det er litt vanskelig å ta den kritikken, sier Elizabeth.

I begynnelsen var det tøft for henne å innse at moren trengte så mye hjelp. Men etter hvert har forholdet utviklet seg fra plikt til kjærlighet. – Hun bar meg frem og tok vare på meg da jeg var et hjelpeløst, lite menneske. Derfor er det helt riktig at jeg hjelper henne nå som hun trenger det.Egenprodusert flerkulturelt magasin fra Østlandssendingen
Prosjektleder: Marianne Mikkelsen, tlf: 91 54 06 26 marianne.mikkelsen@nrk.no
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
Vises også i Nett-TV