Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 10. juli 2000 kl 22.00 Dok22: Ropet fra gravene - del 1

Dok22: Ropet fra gravene - del 1 (t)


NRK1 mandag 10. juli kl 22.00
Dok22: Ropet fra gravene (del 1)

Prisbelønt dokumentar om massakrene i Screbrenica

I juli er det nøyaktig fem år siden det verste folkemordet begått av sivile i Europa siden andre verdenskrig. 7000 muslimske flyktninger ble massakrert og drept i Screbrenica i Bosnia, byen som var under FNs beskyttelse. I kveldens prisbelønte dokumentar fra BBC møter vi blant andre mennesker som overlevde massakren. Filmen viser også unikt arkivmateriale som aldri tidligere har vært offentliggjort.

Hva var det som gikk så fryktelig galt, og hvordan kunne dette skje midt i Europa mot slutten av det 20. århundre og med det internasjonale samfunn som tilskuer? Hvorfor sviktet FN så totalt? Og hva skjedde etterpå? Er det mulig for innbyggerne i Srebrenica å leve i fred med hverandre få år etter at serbiske styrker systematisk slaktet ned uskyldige mennesker på jorder og gater, i butikker og skoler og begravde dem i massegraver?

Kveldens sterke dokumentar, som ble laget over en periode på syv måneder i Bosnia og Holland, forteller oss om fem dramatiske dager i juli 1995 i et område som var under beskyttelse av nederlandske fredsstyrker. Vi er vitne til ettervirkningene av folkemordet. Fortsatt leter kvinner etter sine menn som de tror er i live. Vi får også se hvordan krigsforbryterdomstolen i Haag arbeider for å finne og reise tiltale mot de ansvarlige for den ufattelige tragedien.

Dokumentaren inneholder også intervjuer med aktor i krigsforbryterdomstolen, Louise Arbour, FNs utsending i Bosnia, Yasushi Akashi, president Clintons rådgiver i Bosnia og NATO-ambassadør, Sandy Vershbow, Srebrenicas muslimske kommandant, Naser Oric og hovedetterforsker i krigsforbrytersaker i Srebrenica, Jean-Rene Ruez.

Del to sendes etter Kveldsnytt kl 23.15

Bilde
Kveldens sterke dokumentar fra BBC,\"Ropet fra gravene\", setter fokus på det verste folkemordet begått i Europa etter andre verdenskrig - i Srebrenica i Bosnia i juli 1995. (BBC- foto).

Serbiske styrker slaktet systematisk ned uskyldige mennesker på jorder, i gater, butikker og på skoler og begravde dem i massegraver utenfor byen Srebrenica. (BBC-foto).

Britisk dokumentar fra BBC
Originaltittel: A Cry from the Grave
Regi: Leslie Woodhead
Pressekontakt i Fakta/Innkjøp: Dag Stian Husby, tlf. 23049346
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling, Siri G. Meyer, tlf. 23048123