Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 25. desember 2000 kl 22.10 I Hemingways fotspor med Michael Palin

I Hemingways fotspor med Michael Palin (


Seriestart!
NRK1 1. juledag mandag 25. desember kl 22.10
I Hemingways fotspor med Michael Palin (1:4)

En hyllest til en litterær kjempe

Vi har fulgt skuespilleren Michael Palin på fascinerende og spektakulære reiser jorda rundt på 80 dager, fra pol til pol og rundt Stillehavet. I en ny serie følger den britiske eventyreren, sammen med den prisbelønte fotografen Nigel Meakin, i den amerikanske forfatteren Ernest Hemingways fotspor. Programmene sendes fire dager på rad i romjulen.

Reisen er en hyllest til det 20. århundrets litterære kjempe, som ville ha fylt 100 år i fjor.

Ernest Hemingway (1899-1961) var eventyreren, storviltjegeren, krigskorrespondenten - den klassiske machoen som levde som han lærte, og som tok sitt eget liv etter lang tids sykdom og alkoholisme. Men Hemingway var også den store forfatteren, Nobelprisvinneren og en av 1900-tallets mest verdsatte fortellere.

Hemingway fylte sitt liv med reiser. Med en god porsjon humor i bagasjen drar Palin for å avsløre myten om Hemingways spesielle liv. Det blir en spennende reise der dyrevennen jager storviltjegeren...

Okseløp i Pamplona
I det første programmet drar populære Michael Palin til Pamplona i Spania, der han er med på de årlige festdagene med tyrefekting og kappløp gjennom byens gater med okser i hælene.

Han går på tyrefekterskole, men greier ikke åopparbeide den samme entusiasmen for denne blodige sporten som Hemingway så tydelig ga uttrykk for, særlig i romanen \"Døden på ettermiddagen\" (1932).

Det var også i Spania at Hemingway skrev sin første bestseller, \"Og solen har sin gang\", som kom ut i 1926, og som var forfatterens andre roman. I \"Klokkene ringer for deg\" hentet han sitt stoff fra borgerkrigen i Spania, der han var korrespondent, noe han også var under den påfølgende verdenskrigen.

Hemingways Afrika
Michael Palin reiser videre til Afrika, verdensdelen som inspirerte Hemingway til å skrive romanen \"Afrikas grønne fjell\" (1935) - en skildring av en storviltjakt. Der skrev han også den berømte novellen \"Snøen på Kilimanjaro\" (1938).

I Afrika er imidlertid Palin mer interessert i viltvokterne enn storviltjegerne. Han møter også masaifolket i Kenya og tar ellers det snødekte fjellet Kilimanjaro i nærmere øyesyn.

I det andre programmet, som sendes i morgen kveld til samme tid, er Palin i Paris, Italia og utkanten av Chicago, mens han i det tredje programmet besøker Venezia, Uganda i Afrika og Slopy Joe\'s bar på Key West i USA. I Slopy Joe\'s bar konkurrerer gjestene om å ligne på Hemingway.

I det fjerde og siste programmet er reisemålet Hargrave Ranch i USA. Derfra går turen videre til Cuba, som betydde mye for Ernest Hemingway.

Om Michael Palin
Etter historiestudier ved Universitetet i Oxford var Michael Palin manusforfatter og skuespiller i komikergruppen Monty Python på BBC (1969-74). Han har siden bidratt som manusforfatter og skuespiller i gruppens filmer, blant annet \"Monty Python og ridderne av det runde bord\", \"Profeten Brians liv og historie\" og \"Meningen med livet\". Han har også hatt hovedroller i filmkomedier som \"Med svin på skogen\" og \"En fisk ved navn Wanda\". (1988)

Tv-seere kjenner ham kanskje best fra de prisbelønte reiseprogrammene \"Rundt jorda på 80 dager\" (1989), \"Pol til pol\" (1992) og \"Trill rundt med Michael Palin\" (1998).

NRK1 mandag kl 22.10

Britisk reisedokumentar fra BBC Worldwide
Originaltittel: Michael Palin\'s Hemingway adventure
Reporter: Michael Palin
Pressekontakter: Gunilla Gaarder, tlf. 22039364, gunilla.gaarder@nrk.no
og Siri G. Meyer, tlf. 23048123, siri.gronning.meyer@nrk.no

Bilder
1. I en ny serie i fire deler følger Michael Palin i Ernest Hemingways fotspor. (Foto: Basil Pao/BBC)
2. Michael Palin hos Masaifolket i Kenya. (Foto: Basil Pao/BBC)