Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 15. oktober 2003 kl 22.30 Berserk mot Nordpolen

Møte med veggen

Utenfor nordspissen av Svalbard grunnstøter Berserk mot et isfjell og vekker mannskapet til et dramatisk syn. - Hvem sov på vakta, roper Alex, men med godt humør. Nå gjelder det bare å komme seg løs.

Med motoren på klarer ekspedisjonen å manøvrere seg ut og bort fra isfjellet. De er kommet så langt som 79 grader nord, men det er altfor mye is i forhold til hva de hadde regnet med. Kaptein Jarle bestemmer seg likevel for å fortsette.

Naturen bestemmer
Planen videre er å runde Svalbard for å komme lengst mulig nord. Men faren for å bli klemt mellom fastlandet og is er stor. Ekspedisjonen er fullstendig prisgitt naturforholdene, men det har de vært klar over siden de dro. For hver sjømil blir isen tettere.

Isbjørnprat
Kursen går nordvest mot Storøya og Sjuøyane, Norges nordligste øygruppe. Sysselmannen på Svalbard flyr over båten og observerer, og Jarle får meddelt hva målet for turen er. David har nok sitt eget private mål og fortsetter å kommunisere med isbjørner. Et møte blir litt for dramatisk og når David er bare ti meter unna en voksen bjørn, må Jarle gripe inn.

Om serien
Kaptein Jarle Andhøy, Alex Rosén og David Mercy bestemte seg for å følge vikinghøvdingen Ottars fotspor og la ut på langtur med den lille seilbåten Berserk II. Med start fra Kaupang i Vestfold var målet for ekspedisjonen å nå Kvitsjøen i Russland, med stopp i Nordishavet for å påvise global overoppheting.

Jarle har tidligere reist på tokt med David til Sydpolen med Berserk I. Alex traff ham på Shetland, der de først havnet i slagsmål, men siden ble svært så gode venner. Da Alex hørte om Jarles planer for neste tur, spurte han om å få være med, og mønstret på som kokk.

De tre har filmet hverandre på omgang gjennom hele turen. De var borte i til sammen fire og en halv måned, og kom hjem i september i fjor. Svømming med hvalross og møte med isbjørn er bare noe av dramatikken vi får være med på.

Eventyrdokumentar
Medvirkende: Jarle Andhøy, Alex Rosén og David Mercy
Prosjektleder: Charlo Halvorsen
Pressekontakt: Elisabeth Burø, mob: 93046697