Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 28. mai 2008 kl 20.10 Planeten vår: Grotter

Livet i mørket

En sverm av flaggermus på vei ut av hulen i Mexico. (Foto: John Cancalosi/BBC Worldwide)
En sverm av flaggermus på vei ut av hulen i Mexico. (Foto: John Cancalosi/BBC Worldwide)
Grotter og huler er de eneste habitatene som ikke er drevet av sollys. Likevel syder de av liv i de forskjelligste former. Bli med på en reise inn i mørket!

Det finnes nærmest en ukjent verden under bakken, bak fosser og inni fjell. I Mexico finnes en 400 meter dyp sjakt, stor nok til å romme Empire State Building. Likevel er det få som vet om den. Lechuguilla-hulen i USA er også ukjent for de fleste, til tross for at den er 193 kilometer lang, 500 meter dyp og inneholder fantastiske krystallformasjoner som man ikke finner maken til noe sted. Begge disse underjordiske verdenene blir vi nærmere kjent med.

Merkelige skapninger
Englefisken er sannsynligvis en av de mest tilpasningsdyktige skapningene vi kjenner. De lever kun i underjordiske fosser, der de klamrer seg fast ved hjelp av mikroskopiske kroker på finnene. Dette er første gang de er filmet.

Rådyr-hulen på Borneo er neppe et sted mennesker vil valfarte til. Den er nemlig tilholdssted for fem millioner flaggermus på dagtid. Avføringen fra flaggermusene gir næring til et mylder av insekter.

Vi møter også fugler som navigerer gjennom beksvarte tunneler ved hjelp av et tilnærmet ekkolodd, samt de underlige troglodyttene som aldri opplever dagslys eller setter foten på underlaget. Og hva med den texanske hulesalamanderen som har verken øyne eller pigmenter?

Om serien
Hva er ca 4,6 milliarder år gammel, rund som en kule, innholdsrik som intet annet og som 40 kamerafolk bruker 5 år og 10 000 timer med film på å observere? Svar: Jordkloden.

BBC kjenner nærmest ingen begrensninger når de skal lage naturprogrammer. Og godt er det. Resultatet er nemlig produksjoner som nærmest renner over av fantastiske bilder, morsomme og kuriøse fakta og opplysninger, eksklusive og unike opptak av de mest sky skapninger på de minst tilgjengelige steder.

Denne gang er ambisjonene større enn noen sinne. Vi skal kort og godt lære vår egen planet å kjenne. Fem års filming på over 200 forskjellige steder over hele kloden er kuttet ned til fem programmer, hvert med sitte begrensede tema. Hele serien er filmet i HD-tv, noe som gir sylskarpe bilder. Over 2000 dager i felt er belønnet med unike opptak:

Vi er vitne til isbjørnmoren som kommer ut fra vinterdvale med to unger. Vi ser når en hvithai angriper en intetanende sel. Vi blir med inn i gigantiske grottesystemer og beundrer en million reinsdyr mens de tar seg over den arktiske tundraen. Jordklodens fantastiske mangfold blir grundig dokumentert og forklart.

De norske kommentarene er ved Frode Stang.

Programmet er sendt tidligere

Innkjøpt naturserie fra BBC Worldwide (2005)
Originaltittel: Planet Earth
Produsent: Alastair Fothergill
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup, tlf: 23 04 77 51 / 92 01 55 79
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900