Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 26. august 2006 kl 21.00 Napoleon: St. Helenas udødelige fange

Fra tap til eksil

Ved Waterloo går Napoleon på sitt endelige nederlag. (Foto: Beta Film GmbH)
Ved Waterloo går Napoleon på sitt endelige nederlag. (Foto: Beta Film GmbH)
Felttoget mot Russland er begynnelsen til slutten for Napoleon. Uten styrker og uten allierte er han nødt til å føye seg. Men kamplysten gløder, og Napoleon er ikke den som gir seg uten sverdslag.

Returen fra Russland blir et mareritt for Napoleon. Han mister nesten hele den enorme styrken sin. Vel hjemme i Paris blir han oppsøkt av den østerrikske utsendingen Metternich. Metternich stiller Napoleon overfor et ultimatum. Selv om Napoleon fremdeles foretrekker væpnet konflikt, er det franske folket lei av krig. Med fienden ved Paris' porter og Marie-Luise og sønnen i sikkerhet, blir Napoleon tvunget til å godta ultimatumet. Han føler seg forlatt og forrådt.

Et siste forsøk
Napoleon sendes i eksil på Elba. Han har ingen planer om å bli værende. Hans mål er å returnere til Frankrike, ta over kontrollen og gjenforenes med familien. 1. mars 1815 setter han igjen foten på fransk jord. Han reiser i triumf til Paris, der mange av hans gamle venner igjen flokker seg om ham. Sammen bestemmer de seg for å gi resten av Europa en lærepenge.

Ensom på St. Helena
Ved Waterloo går Napoleon på sitt siste nederlag. Familien har forlatt ham, eks-kona Josephine er død og drømmen om et fransk imperium ligger i grus. Napoleon sendes til den sør-atlantiske øya St. Helena. Vi er tilbake der historien begynte.

Om serien
Napoleon Bonaparte. Tidenes mest kjente korsikaner, og en av de største historiske skikkelsene på 1800-tallet. Feltherre, reformator eller despot – eller litt av alt? I denne storslåtte miniserien blir vi kjent med mannen som hersket over halve Europa, men som døde i ensomhet på en øde øy.

Historien begynner der den slutter, på Atlanterhavsøya St. Helena. En slagen Napoleon Bonaparte (Christian Clavier) sitter isolert og venneløs og venter på at livet skal slutte. Den engelske jenta Betsy forbarmer seg over ham, og sammen med henne får han nok livsgnist til å fortelle sin fantastiske historie:

Innkjøpt dramaserie i fire deler fra Beta Film GmbH (2002)
Originaltittel: Napoléon, L'Immortel de Sainte-Helene
Basert på en bok av Max Gallo
I de viktigste rollene: Christian Clavier (Napoléon), Isabella Rossellini (Joséphine), Gérard Depardieu (Fouché), John Malkovich (Talleyrand), Anouk Aimee (Letitzia Bonaparte).
Produsent: Marc Vade
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup , 23 04 77 51/92 01 55 79
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900 (mail: info@nrk.no)