Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 5. desember 2007 kl 22.30 Migrapolis: Generasjon utlending

Utlending, ikke norsk

- Det er in å være utlending, sier Thevakanna. (NRK)
- Det er in å være utlending, sier Thevakanna. (NRK)
Thevakanna Thevathas er født og oppvokst i Norge og har sjelden vært i Sri Lanka. Likevel kaller hun seg utlending. Hva er det som gjør at stadig flere minoritetsungdommer ikke ser på seg selv som norske?

Thevakanna Thevathas er oppvokst på Vestlandet, og bor nå på Ammerud i Oslo. Kundene i helsekostforretningen der hun jobber og de fleste i hennes omgangskrets regner henne for å være norsk som noen, ettersom hun både snakker flytende og kler seg som andre norske ungdommer. Likevel kaller hun seg utlending. - Jeg har foreldre fra Sri Lanka, og jeg føler derfor at jeg har annen kultur, tradisjoner og normer enn norske ungdommer, sier Thevakanna.

Men selv hennes egen mor synes det er feil at datteren skal kalle seg utlending. - Hun er jo integrert i det norske samfunnet og oppdratt her i landet, så inni er hun norsk, mener mor.

Thevakannas venninne, Monica Evora Andersen, som selv har foreldre fra Norge og Kapp Verde, sier at med en annen hudfarge enn hvit blir man ikke godtatt som norsk. - Da er det lettere å si at vi er utlendinger, så vi slipper å forklare noe mer, sier Monica.

Dagens minnoritetsungdom forsøker å snu den negative assosiasjonen til ordet "utlending".
For Thevakanna er det positivt å være mindre norsk. - Nå er det in å være utlending, i hvert fall i Groruddalen!

Forskjellig livsstil
Amrita Kaur opplevde det som mange minoritetsungdommer i Norge opplever i overgangen fra barn til ungdom. Norske venner og minoriteter skiller lag og mister kontakt. Amrita tror mye skyldes forskjellige livsstiler. - De norske begynner å feste mer, med alkohol, de forstår ikke så godt vår kultur og vår religion, sier hun. Derfor var det enklere å være sammen med andre med samme bakgrunn, forteller den norsk-indiske jenta.

Hun og hennes venninner forteller at de tenker mer på framtida enn etnisk norske ungdommer. - Vi tenker jo på at vi sannsynlig kommer til å gifte oss med indiske gutter, og da er det jo sånn at vi ikke bare gifter oss med dem, men også hele deres familie og deres kulturtradisjoner.

Amrita tar også hensyn til at foreldrene ønsker at hun skal videreføre deres kultur, men er sikker på at hennes generasjon vil gi sine egne barn større frihet. - Men det ligger en fare i det også, for da vil barna kanskje glemme sin egen bakgrunn og hvor de kommer fra, sier hun.

Wannabe utlending
På juniorlaget til Ammerud Basketballklubb er det bare to spillere med etnisk norsk bakgrunn. En av dem er 18 år gamle Joakim Jørgensen.

Joakim er vokst opp på Ammerud, og har siden han var liten spilt med lagkamerater som nesten alle har en eller annen tilleggsbakgrunn fra et annet land på foreldresida, Og ja, han er blitt kalt "wannebe utlending" siden han alltid henger med, ja, utlendinger. Kompisene sier at den eneste forskjellen på dem og han er at han er hvit.

Selv tror han at han tenker litt annerledes enn nordmenn som bare er vokst opp med nordmenn. - Om det er litt kjedelig å være bare norsk? Tja, jeg har i hvert fall planlagt å studere utenlands, i USA, og kanskje reise videre til Australia, sier han.

Far til Joakim, Kai Jørgensen, synes sønnen kun har blitt påvirket i positiv retning med så mange minoritetsvenner, men frykter at han snart skal bli utlending på ordentlig. - Vi vet jo ikke om han noen gang kommer tilbake til Norge igjen når han nå reiser ut, sier faren.

Egenprodusert flerkulturelt magasin fra NRK Østlandssendingen
Prosjektleder: Veslemøy Hvidsteen, tlf: 95 22 51 63
Kontaktperson programinformasjon: Hilde Ljøen, 23 04 72 36/95 70 11 47
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no